Direct naar artikelinhoud

Het gat in de modemarkt

Met een bedrieglijk eenvoudige haute-couturecollectie toonde landgenoot Raf Simons gisteren zijn kunnen voor Dior. Klanten als actrice Jennifer Lawrence hebben hun Oscar- verlanglijstje al aangevuld.

Wie graag wil weten wat Hollywood in maart zal aantrekken bij de Oscar-uitreikingen, krijgt een voorsmaakje tijdens de haute-coutureweek in Parijs. Het Italiaanse huis Versace trapte dit feest van draagbare kunstwerken zondag af. Gisteren was het de beurt aan landgenoot Raf Simons, artistiek directeur van modehuis Dior, met stip de favoriet bij jong Hollywood.

Geperforeerde stoffen met gaatjes in verschillende vormen en maten vormden de rode draad van de bedrieglijk eenvoudige voorjaarscollectie. Hier en daar kwamen stukjes huid van de veelal blanke modellen tevoorschijn, maar Simons zorgde met onderjurkjes en een ingewikkeld spel van lagen dat alles zedig bedekt bleef. Sommige ronde uitsparingen bevatten reflecterende cirkels die van ver op waterbubbels leken. Simons paste het patroon van gaatjes ook subtiel toe bij het donkere broekpak, een verplicht nummertje bij Dior dat haast elke show terugkeert.

Simons toonde met deze veelal zwart-witte collectie opnieuw dat hij stoffen hanteert als een architect: met veel gevoel voor constructie en geometrische vormen.

Uiteindelijk bleek vooral het schoeisel van de modellen de druk instagrammende eerste rij te beroeren: platte zilveren loafers met studs en logge glittersneakers prijkten onder de avondjurken. Leuk, maar niet echt vernieuwend: de modewereld herontdekte de Air Max-sneakers van Nike al een dik jaar geleden. Menig fashionista trok ze zelfs aan naar de Dior-show, iets wat vroeger ondenkbaar leek.

Knipoog naar straat

Ook de losse, donkere jumpsuits en strikvormige hangertjes om de frêle nekken van de modellen waren een knipoog naar de straatmode.

Actrice Jennifer Lawrence, die zich laat kleden door Simons, kan uit deze collectie opnieuw een ongewone Oscar-jurk kiezen. Twitter scherpt alvast zijn pen.