Direct naar artikelinhoud

Europa schroeft ambitieuze klimaatplannen terug

De Europese Commissie zwakt haar klimaatbeleid gevoelig af. 'We kunnen niet meer zeggen dat Europa wereldleider is in klimaatbescherming', reageert Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

De Commissie presenteert vanmiddag een nieuw beleidsplan voor klimaat en energie tot 2030. De Europese lidstaten krijgen daarin een lakser regime opgelegd. Er komen alleen nog verplichte doelstellingen voor de strijd tegen broeikasgassen.

Streng zijn die echter niet. Europa vraagt een vermindering van de uitstoot tussen 35 en 40 procent tegenover 1990. Op dit moment streeft Europa naar een vermindering van 20 procent tegen 2020. Die doelstelling zal dit jaar al worden gehaald.

De milieubeweging en de linkse partijen in het Europees Parlement vinden dan ook dat Europa nog een stuk verder moet gaan dan 40 procent tegen 2030. Volgens Greenpeace is een daling van 55 procent noodzakelijk om de opwarming van de aarde echt te kunnen stoppen.

Groene energie

Voor de rest legt José Manuel Barroso amper nieuwe doelstellingen op aan de lidstaten. Voor biobrandstoffen en energie-efficiëntie komen er geen extra verplichtingen. Nu is opgesteld dat tegen 2020 biobrandstoffen 10 procent van het transport moeten uitmaken en dat het energieverbruik moet verminderd worden met 20 procent.

Ook voor groene energie legt de Commissie geen nieuwe verplichtingen op. Europa vraagt alleen dat de lidstaten het energie-aandeel van windmolens en zonnepanelen optrekt naar ongeveer 30 procent tegen 2030. Maar nationale regeringen kunnen zelf kiezen of ze zich daaraan houden of niet.

"We kunnen niet meer zeggen dat Europa wereldleider is in klimaatbescherming", reageert Van Brempt, Europarlementslid voor sp.a. "Europa steekt zijn kop in het zand", klinkt het bij de Europese groenen bij monde van Bart Staes. "Dit beleidsplan lijkt een grote misser, een teleurstelling. Je hebt verplichte doelstellingen nodig, anders doet iedereen zijn zin en gebeurt er uiteindelijk niets."

Staes haalt een recente tekst aan van het Europees Parlement, waarin gepleit wordt voor bindende doelstellingen voor broeikasgassen, groene energie en energie-efficiëntie. "Die tekst is een verdedigbaar compromis."

De hele discussie rond de nieuwe klimaatplannen werd zwaar beïnvloed door de vrees in veel lidstaten dat de strijd tegen de klimaatopwarming hun economische slagkracht ondermijnt.

Zo pakte de Amerikaanse zakenkrant The Financial Times gisteren nog uit met een document van de Commissie, waaruit blijkt dat energie in Europa minstens dubbel zo veel kost als in de Verenigde Staten, Rusland en China. De grootste boosdoener zijn de subsidies voor groene energie, klinkt het. Daarnaast lijkt Europa rekening te houden met lidstaten met kernenergie zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die liever geen vaste regels over groene energie zien, omdat die hun nucleaire sector onder druk zetten.

'Geen politieke moed'

De Commissie spreekt zelf niet over een ommezwaai, maar wel over een realistische aanpak. Van Brempt is allesbehalve overtuigd. "Barroso reageert als een populist. Hij zou de bevolking kunnen uitleggen dat de tewerkstelling net erg gebaat is bij een ambitieus energie- en klimaatbeleid. Daar zijn immers honderdduizenden jobs te creëren, in een duurzame en innovatieve sector. Maar de politieke moed ontbreekt."

Nieuwe klimaatdoelstellingen

voor 2030

Broeikasgassen: daling tot 40 procent, verplicht

Groene energie: stijging tot 30 procent, niet verplicht

Schaliegas: alleen aanbevelingen, geen Europese wetten

Biobrandstoffen: geen nieuwe doelstellingen

Energie-efficiëntie: geen nieuwe doelstellingen

Emissiehandel: aanpassingen aan bestaand systeem