Direct naar artikelinhoud

Spelen met poppen voor gevorderden

Aan de hogeschool KATHO is een hoogtechnologisch simulatiecentrum geopend. Leerlingen verpleeg- en vroedkunde kunnen er oefenen op wel heel speciale patiënten. Die patiënt, een hoogtechnologische pop, reageert net zoals een mens dat zou doen. Het ziekenhuis AZ Groeninge is een partner. Spelen met poppen voor gevorderden.

"Akelig echt", zo omschrijft Larissa Deblauwe, woordvoerster van de hogeschool KATHO, de poppen. Ze zijn zonder meer de blikvanger van het hoogtechnologische simulatiecentrum dat gisterenavond officieel de deuren opende. KATHO investeerde in vier poppen die de fysiologische reacties (wetenschap die levensverrichtingen van organismen bestudeert zoals stofwisseling, nvdr.) van het menselijk lichaam waarheidsgetrouw nabootsen.

In Kortrijk hebben ze een man, een bevallingssimulator en een baby. Op de campus Roeselare hebben de leerlingen nog een man ter beschikking. De drie poppen, man, vrouw en babypop, zijn zo geconstrueerd en geprogrammeerd dat ze echte kritieke situaties nabootsen. "De borstkas gaat op en neer, je hoort de ademhaling. Er is een echte bloeddruk, of zuurstofbepaling. Er kan een bloedafname gebeuren, zelfs een hartaanval gesimuleerd worden. De baby kan stuiptrekkingen krijgen, noem maar op", aldus Deblauwe.

Levensechte hoest

"De leerlingen van de opleidingen verpleeg- en vroedkunde kunnen in het simulatiecentrum onbeperkt oefenen in quasi levensechte situaties. De poppen reageren onmiddellijk op de handelingen van de verpleegkundigen, zodat er een echte interactie is tussen handeling en gevolg. Weliswaar in een beschermde omgeving", zegt Deblauwe. Die omgeving is het simulatiecentrum dat eigenlijk een soort regiekamer is. De studenten kunnen er ongestoord hun gang gaan, terwijl camera's alles registreren. Nadien kan dan met de docent en student een analyse gemaakt worden van de oefening.

De poppen zijn een knap staaltje van hoogtechnologisch vernuft en het is verwarrend om zo'n pop levensecht te horen hoesten. Of het vocht uit de blaassonde te zien stromen. Die robotpareltjes kosten dan ook 45.000 euro het stuk.

"Een simulatiepop laat toe om kritieke situaties te oefenen zonder een patiënt in gevaar te brengen en biedt studenten en professionelen de kans om zeldzame situaties in te oefenen", zegt Martine Dorme, coördinator simulatiecentrum. "Toch is het hoofddoel van deze simulaties niet te zoeken op het verpleegtechnische vlak. Het simulatieonderwijs mikt op het versterken van het klinisch redeneren, het communiceren en het intra- en interdisciplinair samenwerken, want heel wat medische fouten hebben niet met beperkte of ontoereikende kennis of kunde maar wel met slechte communicatie te maken."

Echte situaties

De poppen zijn geprogrammeerd volgens scenario's, gebaseerd op echte situaties. Daarvoor kan het KATHO beroep doen op het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge. Dat zal in de nabije toekomst ook verder ondersteuning bieden. Het ziekenhuis stond ook in voor de inrichting van het simulatiecentrum.

Naast materiaal stellen ze ook personeel ter beschikking om de studenten bij te staan. "Het centrum zal in de toekomst ook openstaan voor de andere ziekenhuizen voor bijkomende opleidingen van hun personeel, mits een financiële bijdrage. Dergelijke investering kunnen we anders niet dragen", stelt Martine Dorme.