Direct naar artikelinhoud

Cortebeeck roept ABVV op om ACV-militanten met rust te laten

Met een studie die aantoont dat het brugpensioen niet de regel wordt, wil het ACV zijn militanten 'objectief informeren'. Het ABVV zwaaide eergisteren echter met dezelfde studie om te bewijzen dat het generatiepact een waar bloedbad aanricht. De openlijke oorlog tussen de vakbonden duurt ondertussen voort. ACV-topman Cortebeeck eist dat de socialistische vakbond ophoudt met de ACV-militanten te bestoken en desinformeren.

Cortebeeck benadrukt dat het generatiepact zijn handtekening niet draagt. Tegelijkertijd verdedigt hij de regeringstekst en wil hij de paniek en onzekerheid bij zijn achterban wegnemen. Daarom schermt de christelijke vakbond met een Cimire-studie, die zou aantonen dat het optrekken van de brugpensioenleeftijd geen zware gevolgen heeft. Voor het ACV wordt de brugpensioenleeftijd alvast niet de regel en circuleert er hier veel foute informatie over. De regering heeft objectief informeren moeilijk gemaakt door met "de zware hamer" af te komen. "Hoe kun je dan nog uitleggen wat de reële effecten zijn?", vraagt Cortebeeck zich af.

Gilbert De Swert van de ACV-studiedienst gebruikt de Cimire-cijfers om aan te tonen dat ook in de toekomst meer mensen op 58 dan op 60 op brugpensioen kunnen. "Brugpensioen op 60 jaar wordt misschien de wettelijke, maar niet de feitelijke regel", aldus De Swert. Zo zal in 2012 (met een loopbaan van 38 jaar voor de mannen en 35 voor de vrouwen) nog een op de twee op 58 op brugpensioen kunnen gaan, 40 procent op 59 jaar en 10 procent op 60 jaar. Het ABVV gebruikte gisteren dezelfde cijfers om hard te maken dat de regering een bloedbad zal aanrichten.

Saar Vanderplaetsen, woordvoerster van vice-premier Laurette Onkelinx (PS), noemt de studie 'geen verrassing'. "De cijfers kloppen. Iedereen kan die berekeningen maken. De regering heeft een compromis gevonden tussen geen verandering en een elektroshocktherapie. De geleidelijke optrekking, die er nu komt, is de beste garantie voor een mentaliteitswijziging. Dat is ook wat de PS wou."

ACV-topmannen Luc Cortebeeck en Josly Piette vragen met aandrang om hun militanten op de werkvloer met rust te laten. "Wat het ABVV doet, herinnert aan de tijden van 'rood of geen brood', tijden die al lang voorbij leken", zegt Cortebeeck. Zijn Franstalige collega Piette is nog sterker in zijn bewoordingen. "ABVV'ers gebruiken opruiende pamfletten om onze militanten onder enorme druk te plaatsen. Dat kunnen we niet laten passeren." Het ACV hoopt dat zijn infocampagne de foute perceptie over de uitkomst van het loopbaaneindedebat zal veranderen. Daarom lanceren zij ook een nieuw pamflet onder de titel 'Door te onderhandelen voorkwam het ACV erger'. Toch sluit de christelijke vakbond acties van zijn kant niet uit. Meer nog, als er acties komen, zouden dat wel eens meerdaagse stakingen kunnen zijn. Het ACV laat het aan zijn militanten om te beslissen of de regeringstekst door de beugel kan of niet.

Het ACV blijft er ook van overtuigd dat de vakbonden, wanneer het ABVV effectief aan de onderhandelingen had deelgenomen en niet louter als toeschouwer aanwezig was geweest, meer uit de brand hadden kunnen slepen. "Ze hebben hun buskruit verschoten door de staking voor het einde van de onderhandelingen. De regering had ook beter naar ons moeten luisteren. Dan was er een goede mengeling van maatregelen geweest, die nu ontbreekt", beklemtoont het ACV. (TP)