Direct naar artikelinhoud

Stelling:vijftig procent meer inbraken door Google Street View

Sinds de lancering van Google Street View eind vorig jaar is het aantal inbraken met 50 procent gestegen. Dat beweren beveiligingsexperts en een anonieme politiebron in twee kranten. Op 23 november 2011 maakte ons land kennis met Google Street View. Daarna schoot het aantal inbraken de lucht in.

"We zien sinds eind 2011 een plotse, forse stijging van het aantal woninginbraken in ons land", zei Eddy De Raedt, directeur eigendomsdelicten bij de federale politie, eerder deze week in De Morgen. In december 2011 werden er 7.500 inbraken gepleegd in ons land. Een jaar eerder waren dat er nog 5.000. Een stijging van 50 procent dus, die volgens de federale politie niet te verklaren is door de komst van één nieuwe bende.

"Toch is het een brug te ver om Google Street View als grote schuldige aan te duiden", zegt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie. "We kunnen dat trouwens niet bewijzen. We stellen alleen maar vast dat er een stijging was van het aantal inbraken na de lancering van Google Street View."

Bovendien heeft de politie nog geen concrete aanwijzingen gevonden dat inbrekers gebruikmaken van Google Street View. Hollevoet: "We hebben nog geen enkele crimineel gearresteerd met afdrukken van de website. En voor zover ik weet heeft nog niemand aangegeven dat hij zijn doelwitten via de computer had bestudeerd."

Volgens de federale politie heeft het overigens weinig zin om enkel Google Street View te viseren.

"Het internet is in het algemeen een risico. Het is evengoed onverstandig om op Facebook luidkeels aan te kondigen dat je drie weken naar een exotische bestemming trekt, als je profiel niet goed is afgeschermd."

Conclusie: het aantal inbraken is inderdaad met 50 procent gestegen, maar het is allerminst bewezen dat Google Street View daarvoor verantwoordelijk is.

Score op de schaal van Pinocchio, van volledig juist (0) tot honderd procent gelogen (5):