Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen 'wit gewest' voor opvang asielzoekers

Vlaanderen vangt verhoudingsgewijs drie keer minder asielzoekers op dan het Brussels Gewest en ruim twee keer minder dan Wallonië. In totaal verblijven vandaag goed 57.000 vluchtelingen in ons land.

Witte gemeenten kenden we al. Dat zijn gemeenten waar weinig allochtonen wonen en die ook weinig initiatief nemen wat lokale opvang van asielzoekers betreft. Maar blijkbaar is er ook een wit gewest, want volgens cijfers van het bevolkingsregister telt Vlaanderen 4 asielzoekers per 1.000 inwoners. Dat is iets minder dan Wallonië (5 per 1.000) en veel minder dan Brussel (liefst 19 per 1.000).

Om de lasten gelijk te verdelen zou de hoofdstad nog maximaal 6.000 asielzoekers mogen opvangen, tegenover 14.000 vandaag. Voor Vlaanderen bedraagt het plafond dan 33.000 vluchtelingen, terwijl dat er momenteel 25.000 zijn. "Al mag je je niet blindstaren op die statistieken", benadrukt socioloog Jan Hertogen, die de cijfers bekendmaakte. "Zo ontvangt de stad Antwerpen met 13 asielzoekers per 1.000 inwoners wel iets meer mensen dan gemiddeld in Vlaanderen."

De belangrijkste statistiek blijft dus het aantal vluchtelingen per gemeente. Daaruit blijkt datde steden en gemeenten met een opvangcentrum op hun grondgebied logischerwijs meer asielzoekers tellen. Van de 57.000 asielzoekers die in 2011 ingeschreven werden in België zitten er zo'n 24.000 in de collectieve opvangcentra. Nationaal staat daarom het Waalse Herbeumont afgetekend aan de leiding, met 293 asielzoekers per 1.000 inwoners.

Bijna de helft van de Belgische gemeenten (welgeteld 257) ontvangen overigens vrijwel geen asielzoekers (0 tot 1 asielzoeker per 1.000 inwoners). In Vlaanderen gaat het onder meer om Genk, Knokke, Beveren en Dilbeek. De transit- en noodopvangcentra werden daarbij wel niet in rekening gebracht.

Hertogen ziet een duidelijk verband tussen de rijkdom van een gemeente en de kans dat er asielzoekers ondergebracht worden. "Hoe rijker de gemeente, hoe kleiner de kans dat ze ook asielzoekers opvangt", zegt hij. "Misschien moet staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld, JVH)die gemeenten toch tot wat meer inspanningen dwingen."