Direct naar artikelinhoud

PS maakt opening voor uitbreiding van euthanasiewet

De Franstalige socialisten willen een parlementair debat opstarten om de euthanasiewet uit te breiden tot de minderjarigen en dementerenden. Tot nog toe reageerde de PS eerder terughoudend.

"Sommigen verkiezen om op een natuurlijke wijze te sterven. Wij respecteren deze keuze", benadrukte PS-voorzitter Thierry Giet gisteren in een persmededeling. "We vragen enkel dat ook het recht van degenen die euthanasie willen evenzeer gerespecteerd en gegarandeerd wordt." Daarmee maken de Franstalige socialisten duidelijk dat ze bereid zijn het debat over een uitbreiding van de euthanasiewet te voeren. "De huidige euthanasiewet werkt, maar er blijven nog uiterst pijnlijke situaties waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten", merkt PS-senator en arts Philippe Mahoux op.

Open Vld en sp.a reageerden verheugd op de opening van de PS. Beide partijen hebben wetsvoorstellen ingediend in de Senaat om het toepassingsgebied van de wet uit te breiden naar minderjarigen en dementerenden. Open Vld-fractieleider Bart Tommelein leert uit informeel overleg dat er een draagvlak aan het groeien is over een uitbreiding op een aantal domeinen. "Het is nu kijken naar de wil en de openheid van CD&V om het debat op te starten", stelt Dalila Douifi (sp.a).

Doodzieke minderjarigen

Wim Distelmans, voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie en titularis van de leerstoel Waardig Levenseinde aan de VUB, is opgetogen met de opening die de PS maakt. "Het is een stap in de goede richting. In de vorige legislatuur had ik hierover vaak moeilijke gesprekken met de PS. We zaten niet op dezelfde golflengte. Let wel, we spreken hier nog over het voeren van een debat, niet over het nemen van beslissingen."

Distelmans hoop dat de politici de wet verder uitbreiden dan alleen de dementerenden. "Nu kun je bij dementie alleen via een voorafgaande wilsverklaring euthanasie krijgen als je in coma ligt. Wat doe je dan met mensen met plotse hersentumoren en hersenbloedingen die er een einde willen aan maken? Zij hebben de kans niet gehad om een voorafgaande wilsverklaring op te schrijven. De politici moeten beseffen dat hier een breed, maatschappelijk draagvlak voor is. Zelfde verhaal voor de minderjarigen. Dat is toch een logische zet? Het kan toch niet dat minderjarigen die doodziek zijn moeten wachten tot ze achttien zijn om euthanasie te vragen?"

Een ander pijnpunt van de huidige euthanasiewet is volgens Distelmans de doorverwijzing van dokters. "Daar wordt nu niet over gepraat, maar het is wel zeer belangrijk. Dokters die euthanasie weigeren uit te voeren zouden patiënten verplicht moeten doorverwijzen naar dokters die dat wel doen. Je kan van een doodzieke patiënt niet verwachten dat hij op eigen houtje zijn weg zoekt."