Direct naar artikelinhoud

Bailly mag zich bewijzen op stage met Racing Genk

In afwachting van een nieuwe werkgever onderhoudt doelman Logan Bailly (26) de conditie bij zijn oude club Genk. 'Normaal is hij hier enkel voor de stage', zegt algemeen directeur Dirk Degraen. 'Maar in voetbal weet je nooit.'

Genk houdt alle opties open. Laat Bailly de komende zes dagen een goeie indruk na op training, dan bestaat de kans dat de landskampioen zijn voormalige publiekslieveling weer in de armen sluit. Bailly verbrak vorige week zijn huurcontract bij het Zwitserse Neuchâtel Xamax, wegens wanbetalingen, maar staat officieel nog wel achttien maanden op de loonlijst van Borussia Mönchengladbach. De Duitse club, die haar keeper vorig seizoen op een zijspoor zette, beloofde in ieder geval niet moeilijk te doen: Gladbach kan Bailly niet meer gebruiken en is hem liever kwijt dan rijk.

"Wij hebben geen contact gehad met Gladbach", zegt Dirk Degraen, algemeen directeur van Racing Genk. "Logan heeft zelf met zijn club gepraat en de toestemming gekregen om met ons mee te trainen. Voorlopig enkel de stage, maar we zullen zien wat het geeft." Zo denkt trainer Mario Been er ook over. Been, met een grijns: "Het was ook een verrassing voor mij dat ik hem gisterenmorgen zag. Nee, serieus. Ik ken Bailly niet zo goed, maar ik heb er zijn geschiedenis op nagekeken op internet. Ik ben blij dat hij erbij is. Voorlopig is het maar voor zeven dagen. (lachje) Maar wat goed is, is goed. Daar ga ik niet moeilijk over doen."

Bailly van zijn kant is gretig om zichzelf te bewijzen en een streep te trekken onder zijn turbulente verleden. Dat bleek gisteren ook op de korte uitlooptraining, waar hij gezwind en met veel plezier tegen de grond ging. Bailly oogt ook scherp. Scherper dan hij ooit is geweest. Sinds 11 december, toen ging de winterstop in Zwitserland in, speelde hij volgens de Franstalige pers zes overtollige kilo's kwijt. "Neuchâtel was een ongelukkige keuze", verklapte hij dit weekend in La Meuse. "Ik speelde er ook geen seconde. Demotiverend. Op het laatst trainde en voelde ik me geen 100 procent meer. En zo kwam ik enkele kilo's aan. Die zijn er nu af. Alles heb ik er de voorbije weken aan gedaan om fit te raken. Ik wil met een propere lei bij mijn nieuwe club beginnen. Een club waar ik speelgelegenheid krijg en zo weer naar mijn oude niveau kan groeien. Ik ben 26 jaar en ben ervan overtuigd dat mijn beste jaren nog moeten komen. Op dit moment ben ik ook niet kieskeurig over mijn toekomstige club. Ik wil gewoon spelen."

Dat Bailly weer bij Genk belandt om de conditie te onderhouden, is een logische stap: Bailly speelde tussen 2002 en 2007 in de Cristal Arena, zijn mentor Guy Martens loopt er nog altijd rond en Bailly kende ook zijn beste jaren in het shirt van Genk. Martens: "Logan heeft zich bij ons altijd goed gevoeld. De komende dagen zal moeten blijken hoe scherp hij staat." Spreken deed Bailly nog niet. En dat zal hij volgens Dirk Degraen deze week wellicht ook niet doen. De club gunt hem liever rust, tenzij Bailly er zelf anders over denkt.

De aanwezigheid van Bailly komt Genk op dit moment ook goed uit: de contractonderhandelingen met derde doelman Gilles Lentz liepen vast. De club liet hem prompt thuis van de stage. Degraen: "Nog nooit meegemaakt. Ik voelde aan dat de speler en zijn ouders wilden bijtekenen, maar zijn entourage hield de boot af. Ongelooflijk."