Direct naar artikelinhoud

Grieken krijgen toch nog nieuwe euro's

Dat de Europese Centrale Bank vertrouwen blijft houden in het Griekse eurolidmaatschap blijkt uit het ontwerp voor de nieuwe eurobiljetten. Uitgerekend een figuur uit de Griekse mythologie zal het watermerk van de biljetten sieren.

Een keuze waarmee de ECB de verbondenheid tussen de euronaties wil benadrukken nu het dreigende Griekse bankroet het voortbestaan van de gemeenschappelijke munt bedreigt.

Als nieuwe watermerk kiest de ECB voor de verkrachting door Zeus van Europa, de Fenicische prinses waarnaar het continent is vernoemd, zo meldt het persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met vier bij het ontwerp betrokken bronnen.

De dochter van Agenor en Telephassa vervangt de huidige watermerken van Romaanse zuilen, Gotische kerkramen en andere architectuurstaaltjes.

De bevallige Europa werd volgens de mythe ontvoerd door Zeus toen de Griekse oppergod de prinses met vriendinnen zag ronddartelen op het strand van Tyrus, in het huidige Libanon. Om haar te verleiden veranderde Zeus zich in een schitterende witte stier.

Toen Europa op zijn rug klom, liep hij met haar de zee in en zwom linea recta naar Kreta, waar Zeus zich in volle glorie aan haar openbaarde.

De Europese Centrale Bank wil het ontwerp volgens Bloomberg in november onthullen. Het nieuwe watermerk zal als eerste prijken op biljetten van vijf euro, die in mei in roulatie moeten gaan.

De ECB loopt daarmee vooruit op het oordeel van de trojka over de voortgang van de Griekse regering met het bestrijden van de crisis. Waarnemers van de ECB, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds keren volgende week terug naar Griekenland om te bepalen of het land genoeg vooruitgang heeft geboekt om de volgende tranche van 31 miljard euro aan noodhulp te ontvangen.

Het rapport wordt begin oktober verwacht en is bepalend voor de verdere toekomst van Griekenland in de eurozone.