Direct naar artikelinhoud

Uitvaart Margaret Thatcher kost Britse belastingbetaler ruim 11 miljoen euro

Tien miljoen pond of meer dan 11 miljoen euro. Zoveel zal de uitvaart van Margaret Thatcher kosten. Geld dat de Britse belastingbetaler moet ophoesten. En dat zorgt voor woede. 'In een klimaat waarin we moeten rondkomen met 53 pond per week, is dit niet fair.'

'Don't look back in anger', zong Noel Gallagher van Oasis, maar bij de dood van de gewezen eerste minister Margaret Thatcher lukt dat veel Britten toch niet.

De eerste schok, veroorzaakt door lofuitingen aan haar adres, is voorbij. Maar nu is er de naschok. Een golf van commotie, de woede die om zich heen grijpt, omwille van het prijskaartje van de uitvaart in St Paul's Cathedral. Die zou 10 miljoen pond kosten, omgerekend 11,7 miljoen euro. Geld dat niet bijeengebracht moet worden door de nabestaanden van de overleden Iron Lady, maar wel door de Britse belastingbetaler.

Dat steekt. Omdat de vergelijkingen wat mank lopen. Recente grote begrafenissen, zoals van de Queen Mum en van prinses Diana, kostten ook massa's geld. Maar kijk: toen Diana in '97 overleed, lagen honderdduizenden bloemen in de tuinen van Kensington Palace. En toen de stokoude moeder van de huidige koningin Elizabeth begraven werd, zoomden meer dan een miljoen mensen de route van de begrafenisstoet in Londen af.

Voor het huis van Thatcher lagen gisteren zo'n tien boeketten. En een fles melk, als verwijzing naar haar bijnaam The Milk Snatcher - Thatcher schafte de gratis melk aan scholen af.

Militaire eer

Een staatsbegrafenis wilde Margaret Thatcher niet, een ceremoniële begrafenis met militaire eer krijgt ze wel. Maar Labourparlementslid John Mann, die het protest leidt, liet gisteren in The Daily Mirror weten niet akkoord te gaan met het idee van wie dit moet betalen.

"Geen enkele begrafenis van een politicus zou vandaag of in de toekomst betaald mogen worden door de belastingbetaler", aldus Mann, gevolgd door zijn collega Graham Stringer, die in zulke gevallen een beroep zou doen op privésponsoring. "Ik heb geen enkele moeite met een kerkelijke dienst met militaire eer. Ze was onze premier toen we in oorlog waren met Argentinië. Maar juist zij deed alsof ze het geld van de belastingbetaler wilde sparen."

Het protest ging gisteren ruimer dan dat. Niet alleen politieke tegenstanders van Thatcher stelden zich openlijk kritisch op, ook de krantenfora werden overspoeld door negatieve reacties. Een greepje, via diezelfde krant: "Een groot deel van de bevolking haatte haar en wil nu niet voor de begrafenis opdraaien."

Een andere stem: "In een economisch klimaat waarin we allemaal gevraagd worden rond te komen met 53 pond per week, is dit niet fair. Die 10 miljoen pond zou best gebruikt kunnen worden voor steun aan ouderen die vandaag last ondervinden van het beleid dat zij gevoerd heeft. Al die mensen van wie zij het leven ruïneerde en die vandaag niet meer onder ons zijn, draaien zich om in hun graf."

Nog een stem, via Twitter: "Waarom zouden wij moeten betalen voor iemand die het land privatiseerde? Miljoenen betalen voor zoiets, maar op hetzelfde moment arme en gehandicapte mensen behandelen als bedelaars." Kortom: voor veel Britten voelt het alsof de Iron Lady ook na haar dood nog eens extra in de zakken van de gewone man gaat zittten.

Dat de begrafenis zo'n pak geld kost, heeft voor een groot deel te maken met de beveiliging. Naast Queen Elizabeth staan onder meer de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de vroegere Sovjetleider Gorbatsjov op de gastenlijst. Liefst vierduizend politieagenten en tweeduizend soldaten zouden langs het parcours van de begrafenisstoet opgesteld worden om alles in de gaten te houden.