Direct naar artikelinhoud

Verhoogd terreuralarm na zaak-Benladghem verlengd

Het verhoogde terreur-alarm wordt met acht dagen verlengd. Een tiental politiemensen en magistraten kregen een training van de speciale eenheden. Een pers-magistrate krijgt bescherming nadat de broer van de gedode terreurverdachte Hakim Benladghem haar opbelde.

De broer van de doodgeschoten Hakim Benladghem is in het land. Farid Benladghem wil dat het lijk van zijn broer zo snel mogelijk wordt vrijgegeven met het oog op een repatriëring naar en een begrafenis in zijn vaderland Algerije. Farid Benladghem belde deze week daarvoor op de gsm van Wenke Roggen, persmagistrate van het federaal parket. Roggen stond hem te woord en meldde dat aan haar oversten.

Hoewel er van een dreigtelefoon geen sprake is, oordeelde het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse en de Dreiging (OCAD) dat het aangewezen is dat ook Roggen opgenomen wordt in de lijst met te beschermen personen. "In het belang van het onderzoek wil ik daarover geen commentaar kwijt", reageerde Wenke Roggen gisteren kort. Farid Benladghem heeft geen misdrijf gepleegd door Roggen te bellen. Toch zijn de politie- en veiligheidsdiensten extra waakzaam.

Farid Benladghem verbleef namelijk een hele tijd in Gaza en in afgeluisterde gesprekken van Hakim Benladghem hoorden de veiligheidsdiensten hem met zijn broer praten over een aanslag in Egypte. In die gesprekken maakte Hakim Benladghem zich ook kwaad over het feit dat de politie hem in de gaten hield. De speurders houden er rekening mee dat Farid Benladghem de dood van zijn broer wil wreken.

Niet geseind

Gerechtelijke bronnen beklemtonen wel dat Farid Benladghem een vrij man is en niet geseind staat. Zijn Franse advocate Liliane Glock zegt dat ze een klacht zal indienen tegen iedereen die Farid Benladghem in opspraak brengt. "Mijn cliënt zit momenteel in de kantoren van de politie om de vrijgave van het lichaam van zijn broer te regelen. Denk je dat ze hem zouden laten gaan als hij zo'n gevaar vormt?"

Volgens onze informatie staan er na het uitschakelen van Hakim Benladghem intussen meer dan tien mensen op niveau drie van het terreuralarm, dat is het op één na hoogste niveau. Onder hen enkele politiemensen, maar het gros zijn magistraten. Hun namen vonden de speurders vorige week tijdens een huiszoeking in het appartement van Hakim Benladghem terug.

Hij had een soort van dodenlijst opgesteld en zocht actief naar gegevens over mensen op sleutelposities. Zijn lijst omvatte naast namen onder andere ook adressen en nummerplaten van sommige betrokkenen.

De lijst was nog niet compleet want van de Staatsveiligheid bijvoorbeeld stond Benladghem nog niet veel verder dan een telefoonnummer en een faxnummer. Helemaal up-to-date was zijn lijst volgens de speurders ook niet. Eén van de namen op de lijst was immers die van Michel Hellemans, het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Hellemans werd vorig jaar vervangen maar dat was blijkbaar nog niet doorgedrongen tot bij Benladghem.

Politiepatrouilles

Alle mensen van wie de naam voorkomt op de lijst kregen een veiligheidsbriefing van het CGSU, de speciale eenheden van de politie die ook Benladghem uitschakelden vorige week. Ze kregen de raad om hun auto zo dicht mogelijk bij huis te parkeren en niet te talmen bij het instappen. Naast de theorieles van het eliteteam kunnen de betrokken magistraten en politiemensen ook rekenen op systematische patrouilles aan hun woning.

Het OCAD besliste het terreurniveau drie ook nog minstens een week aan te houden voor het Justitiepaleis, het federaal parket, de politietoren in Sint-Joost-ten-Node en de kazerne De Witte De Haelen in Etterbeek.