Direct naar artikelinhoud

President Rajapaksa regeert met ijzeren hand

De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa won in 2005 de verkiezingen door zich 'een man van de massa's' en een 'rebel with a cause' te noemen. Zijn zaak? Pleitbezorger zijn van de Singalese gemeenschappen uit het zuiden van Sri Lanka, waar hij 63 jaar geleden geboren werd, en het verwerpen van autonomie voor de noordelijke Tamils die hij nu militair knecht.

De zuiderlingen stemden al in 1970 voor hem en maakten hem toen, als 24-jarige, 's lands jongste parlementslid. Later schopte hij het tot eerste minister namens de Sri Lankaanse Vrijheidspartij. Als premier had hij het imago zich verzoenend op te stellen tegenover de rebellerende noordelijke Tamils. Rajapaksa streefde een onderhandelde oplossing na met de Tijgers. Maar na het tekenen van een, electorale, kartelovereenkomst met twee nationalistische partijen werd zijn standpunt almaar harder.

Tijdens zijn presidentscampagne weigerde hij in te gaan op de vraag voor meer autonomie voor de Tamilbevolking. Rajapaksa maakte er ook een verkiezingsbelofte van om de wapenstilstand met de Tamiltijgers uit 2002 te herzien.

Dat gebeurde ook. Kort na zijn aantreden werd de succesvolle Noorse vredesbemiddelaars de wacht aangezegd. Een akkoord over de verdeling van tsunamihulpgelden in Tijgergebied werd eveneens verbroken.

Mahinda Rajapaksa, die goede banden heeft met China en Iran, begon zich daarna te bewapenen voor een allesvernietigend eindoffensief tegen de Tijgers. Tijdens een militaire parade begin februari roemde hij het succes van zijn leger tegen wat hij "de machtigste terreurorganisatie in de wereld" noemde. (MR)