Direct naar artikelinhoud

Ook vrouwen mogen boksen op Spelen

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen er niet langer sportdisciplines zijn die alleen voor mannen gereserveerd zijn. Vrouwen mogen nu aan alle olympische sporten deelnemen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft beslist dat er in 2012 voor het eerst boksen voor vrouwen georganiseerd zal worden.

In 2005 werd het vrouwenboksen nog geweigerd door het IOC. Voornamelijk uit bezorgdheid over het internationale niveau van de competitie. Ondertussen zijn er meer dan een half miljoen vrouwen met een bokslicentie, verspreid over 120 landen. Voorstanders van vrouwensport verwelkomen de beslissing als een lange, harde strijd voor gelijke kansen. Het is een belangrijke stap in de evolutie van vrouwensport op de Olympische Spelen. Eerder werd al beslist om honkbal en softbal van de lijst te schrappen, sporten die respectievelijk enkel door mannen en enkel door vrouwen werden beoefend. Dit betekent dat we voor het eerst in de geschiedenis ‘gelijke spelen’ krijgen.

Gelijke Spelen

Samen met het invoeren van het vrouwenboksen heeft het Uitvoerend Comité van het IOC nog enkele veranderingen voor Londen 2012 doorgevoerd. Zo is het omnium nieuw in het olympisch wielerprogramma. Er wordt nu bij het wielrennen in vijf sportdisciplines om de medailles gestreden. Het worstelen verhoogt daarnaast ook zijn aantal vrouwelijke deelnames.

Ook het tennis zal er anders uitzien op de Spelen van 2012. Het gemengd dubbel komt er voor het eerst sinds 1924 weer bij, maar het aantal tennissers op de Spelen blijft gelijk. Deze wijziging komt er ‘om mannen en vrouwen de kans te geven samen deel te nemen in één competitie’, aldus het IOC.

De aanpassingen weerspiegelen het verlangen van het comité om het olympisch programma te verfrissen en het aantal vrouwelijke deelnames te verhogen. Aan de 26 sporten die georganiseerd worden op de Spelen, mogen nu dus overal vrouwen deelnemen. In Peking 2008 werd al een record van het hoogste aantal vrouwelijke deelnemers neergezet. Van de 11.196 atleten die daar aanwezig waren, was 42 procent vrouw. Het IOC streeft naar gelijke Spelen. Er gaan zelfs stemmen op om bij de volgende editie in Londen helemaal geen landen meer toe te laten die geen deelnemers van beide seksen afvaardigen.

In 1900 mochten vrouwen voor het eerst deelnemen aan de Olympische Spelen. Ze mochten zich wel maar inschrijven voor twee disciplines: tennis en golf. Negentien vrouwen uit vijf landen waren van de partij. Toen Londen de Spelen voor het laatst hield in 1948, mochten vrouwen voor het eerst deelnemen aan het kanovaren. In 1952 streden dames voor de eerste keer mee in het paardrijden, in 1964 op de 800m atletiek, in 1976 in het roeien en in 1984 werd na een lang overleg besloten om vrouwen toe te laten in de marathon. Pas in 1992 streden vrouwen mee in het judo en in 2000 in het gewichtheffen. Nu dus ook in het boksen, waardoor er eindemoglijk sprake is van gelijke spelen.