© hbvl

© hbvl

thumbnail: null
thumbnail: null

Lanakenaar (52) opgepakt in Bolivia voor “krachtige chocoladedrugs”

Een 52-jarige kunstenaar uit Lanaken die al jaren in de Boliviaanse hoofdstad La Paz woont, is zaterdag opgepakt wegens drugshandel. Samen met hem werden ook een Argentijn (35) en een Nederlandse (36) opgesloten. “De bende maakte de krachtigste synthetische drugs ooit en verstopte die in chocoladerepen”, aldus de politie. De echtgenote van de Lanakenaar noemt de betrokkenheid van haar man onzin. “Hij is zo onschuldig als wat.”

Dirk COOSEMANS

“We hebben een bende opgerold die de meest krachtige synthetische drugs ooit maakte”, aldus de Boliviaanse drugspolitie. Die kondigde het nieuws afgelopen weekend apetrots aan. Ze hadden een Argentijn van 35 jaar, een Nederlandse van 36 jaar en een Belg van 52 jaar opgesloten. “De drugs werden gemaakt op basis van een soort schimmel, beter bekend als paddo’s, die ze importeerden vanuit Argentinië. Daarna stopten ze de drugs in chocoladerepen die dan verkocht werden door dealers voor 20 dollar per stuk”, zegt Santiago Degaldillo, directeur van de speciale eenheid tegen drugshandel.

Nachtmerrie

“We leven in een nachtmerrie”, zegt de echtgenote van de 52-jarige J., een gerespecteerd kunstenaar. Het koppel woonde jaren in La Paz, maar besliste onlangs terug te keren naar ons land. “Mijn man heeft niks te maken met de hele zwendel. Hij is onschuldig. Heeft zich ook nooit ingelaten met dergelijke zaken. Hij is gewoon een naïeve goedzak die zich heeft laten misleiden door die Argentijn, de echte crimineel in deze zaak, aan wie hij een kamer verhuurde. Achteraf gezien had mijn man die kerel nooit in huis mogen nemen. Maar mijn echtgenoot is veel te goedgelovig geweest. De kamer, die altijd op slot was, werd blijkbaar gebruikt als opslagplaats voor de paddo’s.”

“Toen de politie er na een tip binnenviel, werden de drugs ontdekt. Het enige wat men mijn man kan verwijten, is dat hij een kamer verhuurd heeft aan een drugsdealer. Maar hij was niet op de hoogte”, zegt zijn echtgenote, die sinds kort opnieuw in België is.

De vrouw had al even contact met J., die een blanco strafregister zou hebben. “Hij is er heel slecht aan toe. Ik hoop dat deze nachtmerrie snel over is en dat ze hem straks vrijlaten. Als het nog lang duurt, vrees ik dat hij zichzelf iets gaat aandoen.”De familie heeft een advocaat onder de arm genomen.

Zoon

Het gezin uit La Paz kwam zes jaar geleden al in het nieuws toen de zoon van J. omkwam na een ongeval in de bergachtige hoofdstad La Paz. Een losgekomen rotsblok viel op hun huis, waarbij de veertienjarige jongen het leven liet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer