Direct naar artikelinhoud

Voor één dag haalt de baas het vuilnis op

Om een etterend sociaal conflict te ontmijnen laat afvalverwerker Ivago leidinggevenden en milieuwerkers een dag in elkaars schoenen lopen. 'Een integer engagement dat beide partijen sterkt rond de onderhandelingstafel', juicht arbeidsmarktexpert Jan Denys het project toe.

Voor één dag holt de baas achter de vuilniskar. Een etmaal lang kruipt de afvalverwerker in de bureaustoel. Dat is het idee achter het experiment waarmee afvalintercommunale Ivago in Gent werknemers en -gevers opnieuw dichter bij elkaar wil brengen.

Pesterijen

Dat lijkt nodig. Bij het afvalverwerkingsbedrijf ettert al jaren een sociaal conflict. Ivago werkt met 16 leidinggevende dispatchers en 240 uitvoerende krachten in inzameling, recyclage en openbare reiniging. Tussen die twee botst het vaak. Wanneer een milieuwerker 's ochtends op het werk arriveert, is het de dispatcher die hem de sleutel van de wagen geeft en vertelt welke ronde hij doet. Maar die samenwerking loopt mank. Verbale agressie en pesterijen maken het werken lastig.

Dinsdag nog gingen werknemers spontaan in staking. Directe aanleiding was een incident waarbij een volgens de vakbond gewaardeerd afvalverwerker met 17 jaar ervaring onverwachts een negatieve evaluatie kreeg en van diefstal beschuldigd werd.

Na tweemaal vergaderen bereikten vakbonden en directie toch een akkoord. Het 'ruilproject' is daar de weerslag van.

"Door leidinggevenden en operationele mensen elkaars taken te laten uitvoeren, willen we het conflict ontmijnen, en hopen we dat er wederzijds begrip komt", vertelt personeelsmanager Lieve Vandekerckhoven, die mee het project bedacht. "Al wil ik benadrukken dat we er hiermee nog niet zijn. Dit is een proces, iets waar we blijvend aan moeten werken. In onze sector is zorg en aandacht nodig voor de gevoeligheden van een job die snel gestigmatiseerd wordt", stelt ze.

Airco

Vakbondssecretaris Dirk Van Himste (ACOD) noemt het belangrijk "dat de problematiek binnen Ivago ten gronde uitgespit wordt, en dat de discussie bedrijfsbreed gevoerd wordt. Want de kloof tussen de mensen achter de vuilniswagen en de directie is heel groot. Als vakorganisatie moeten we constant de lont uit het kruitvat halen. Wanneer afvalophalers om airconditioning vragen in de wagen, weigert de directie dat, terwijl ze zelf allemaal airco hebben in hun Volvo. Zoiets stuit op onbegrip."

Van Himste spreekt dan ook van een 'voorzichtig akkoord'. "Op lange termijn moet er heel wat veranderen om uit de malaise te geraken."

De mosterd voor het ruilexperiment haalde Ivago in eigen huis, bij het jaarlijkse 'binnen ontmoet buiten'-project. Volgens arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) is het een veelgebruikte techniek van bedrijven om instromende managers een paar weken op de vloer te laten meedraaien. "Maar het is bij mijn weten de eerste keer dat in elkaars voetsporen treden wordt gebruikt om een sociaal conflict op te lossen", stelt Denys.

"Ik kan dit alleen maar toejuichen. Het is een integer engagement dat beide partijen sterker maakt rond de onderhandelingstafel. Het vergroot de empathie, en hoewel het geen garantie is op succes, liggen de kaarten alleszins gunstig."