Direct naar artikelinhoud

Gilbert in de aanval, Greipel sprint naar zege

André Greipel is de snelste spurter in de Tour Down Under. Hij boekte zijn tweede ritzege in de rittenkoers. Acht kilometer voor de finish werd vluchter Philippe Gilbert opgeraapt.

De vierde rit in de Tour Down Under was nog maar net afgevlagd of de regenboogtrui van Philippe Gilbert schoof links van de grote groep naar voren. Recht op de trappers voerde hij de snelheid op. De Australiër Damien Howson schoof mee. Howson is nauwelijks 20 en regerend Australisch beloftenkampioen tijdrijden. "Voor een 20-jarige kan hij een aardig stuk fietsen", zei Gilbert achteraf vol lof.

Nooit slecht, een gemotiveerde knaap met inhoud als metgezel op een doorgedreven training. Want dat was die vlucht van 118 kilometer uiteraard. "Gisteren heb ik nog een gooi naar de ritzege proberen doen. Helaas. En door die val eergisteren is ook mijn eindklassement om zeep. Ik kan er maar beter het beste van maken. Ik vind het wel leuk om bij de start van het seizoen af en toen een lange ontsnapping op te zetten. Ook al weet je bij voorbaat dat het een massasprint wordt. Maar de rit van vandaag was ideaal voor een goede training om de conditie naar een hoger niveau te tillen met het oog op de volgende weken", zei Gilbert. "Er is nog werk aan de winkel om mee te doen voor winst in de voorjaarsklassiekers."

André Greipel en zijn sprinttrein hadden een half uurtje voor Gilberts woorden getoond dat zij alvast een groot deel van het werk achter de rug hebben. Net als zondag (in een Australische criterium, KBO) en dinsdag, in de eerste rit, kregen de tegenstanders geen kans. Ook al waren het ditmaal geen omstandigheden zoals neergeschreven in het perfecte scenario. "Eerst die zijwind en vervolgens die wind op kop maakten de sprint best wel link", zei 'de gorilla' na zijn winst. "Maar mijn teammaats deden het weer perfect. Ze hebben zo lang mogelijk gewacht om er dan op het gepaste moment uit te komen."

Ook al had het helemaal anders kunnen lopen, gaf Jürgen Roelandts toe. "In de slotkilometer liep Siebergs ketting er plots af. FdJ had daar op een reglementaire manier de deur voor ons kunnen dichtdoen. Maar gelukkig was Delage, een ex-ploegmaat, zo vriendelijk om dat niet te doen. Nu kregen we enkele seconden de tijd om de orde te herstellen en de sprint in handen te nemen."

Het gevolg liet zich raden. Roelandts, Henderson en Greipel die het afmaakt. Met zijn dertiende overwinning in de Tour Down Under heeft hij er nu eentje meer dan Robbie McEwen. Het was voor de nieuwe recordhouder niet meteen een aanleiding om uit de bol te gaan. "Tja, mijn leven verandert hier niet door. Of ik er zondag nog eentje aan toevoeg, zullen we dan wel zien."