Direct naar artikelinhoud

Minderjarigen opgepakt voor verkrachting in Mechelen

Het parket van Mechelen heeft vijf jongeren, waaronder vier minderjarigen, aangehouden op verdenking van verkrachting van een veertienjarig meisje uit Grimbergen. Het meisje werd meegelokt op een Chirofuif. De jongens zouden haar verkracht hebben in de kelder van een appartementsgebouw.

Het slachtoffer was vrijdag op een Chirofuif in Perron M, een populaire fuifzaal in Mechelen. Plotseling werd ze onwel. Toen ze buiten een luchtje ging scheppen, stelde een jongen voor om haar naar huis te brengen. "Camerabeelden van op de parking tonen dat ze samen in een wagen zijn gestapt. Daarmee zijn ze weggereden", vertelt waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA).

De verdachte zou het meisje naar de Mechelse binnenstad hebben gebracht. "Na een korte autorit zijn ze aangekomen bij een flatgebouw. Daar werd het meisje gedwongen om mee te gaan naar de kelder", legt Hendrickx uit. In de kelder waren volgens het parket vijf jongens aanwezig. Een van hen heeft het meisje verkracht. De rol van de anderen is nog niet helemaal duidelijk.

Nadat de daders gevlucht waren, kon het meisje de politie verwittigen. Die startte meteen een grootscheeps onderzoek en slaagde erin om de vijf verdachten in te rekenen. Parketwoordvoerster Nele Poelman: "De vijf worden verdacht van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. Sommigen als dader, anderen als mededader. Het gaat om vier minderjarigen en één achttienjarige." De verdachten wonen volgens de burgemeester allemaal in Mechelen.

De oudste van hen is alvast aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij verschijnt vandaag voor de raadkamer. De vier minderjarigen zijn voor de jeugdrechter verschenen. Welke daden iedere verdachte heeft gepleegd, is nog altijd niet duidelijk. Het meisje kan zich niet alles meer herinneren. Mogelijk was ze onder invloed. Het parket houdt er rekening mee dat de verdachten iets in haar drankje hebben gemengd.

De Chiroleiding van Muizen, die de fuif organiseerde, is zwaar onder de indruk. "De fuif was op het eerste gezicht een groot succes. Er kwamen 750 feestvierders en alles is rustig verlopen. Pas achteraf hebben we vernomen wat er gebeurd is", vertelt volwassen begeleidster Barbara Van Baelen. "Zoiets is onmogelijk, is dan de eerste reactie. We staan ook machteloos. De Chiro doet natuurlijk al het mogelijke om de fuif in goede banen te leiden. Wat er achteraf gebeurt, daar hebben we weinig vat op."

De fuifzaal, Perron M, ligt net buiten het centrum van Mechelen. De zaal bouwde de voorbije jaren een kwalijke reputatie op. De politie moest er regelmatig ingrijpen. Toch heeft de Chiroleiding geen andere locatie om op terug te vallen. "In Mechelen is het Perron M of niets", zegt Van Baelen. Het stadsbestuur leverde vorig jaar al grote inspanningen om de veiligheid te verhogen.

Ook vrijdagavond was dat volgens Hendrickx het geval. "In de fuifzaal stonden acht privé-bewakingsagenten en twee straathoekwerkers. De camera's hebben alles gefilmd, politieploegen reden af en aan. Wat kun je meer doen? Als kwaadwillige gasten met een uitgekiend plan naar zo'n fuif komen, sta je machteloos." Het stadsbestuur beraadt zich over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen

Het incident in Mechelen is niet uniek. Uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) blijkt dat er in 2011 liefst 232 aangiften van groepsverkrachtingen waren. Maar dat de daders zo jong zijn, is volgens dokter Daniel Neves Ramos van het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, zeer uitzonderlijk. Ramos begeleidt jongeren die grensoverschrijdend seksueel verdrag vertonen. "Soms hebben zij van nature aanleg om afwijkend gedrag te vertonen. Toch is het vooral de combinatie met groepsdruk die een jongere zo ver kan drijven. Hoe minder grenzen en sociale controle je van thuis meekrijgt, hoe makkelijker ze over de schreef gaan."

Volgens Ramos hebben jonge delinquenten, in tegenstelling tot volwassen daders, vaak empathie voor hun slachtoffer. "Toegegeven: sommigen ook totaal niet. Maar meestal merk ik dat ze oprecht spijt hebben. Of ze ooit nog normaal kunnen functioneren, hangt af van hun omgeving en normvervaging."