Direct naar artikelinhoud

Nucleaire rente omlaag in 2013

De nucleaire rente wordt in 2013 verlaagd van 550 miljoen naar 475 miljoen euro. Dat besliste de regeringstop.

De oorzaak is de sluiting van Doel 3 en Tihange 2. Beide kerncentrales liggen sinds deze zomer stil nadat inspecteurs mogelijke scheurtjes ontdekten in de reactorvaten. Als het daadwerkelijk om scheurtjes gaat, moeten Doel 3 en Tihange 2 definitief sluiten. Het onderzoek naar de 'onregelmatigheden' loopt volop. Het definitieve vonnis van het controleagentschap FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) wordt 15 januari verwacht.

Voor 2012 eist de regering-Di Rupo 550 miljoen euro op van de nucleaire winsten, vooral van Electrabel. Voor 2013 wordt dat bedrag dus teruggeschroefd tot 475 miljoen euro. "We gaan daarover niet meer onderhandelen met Electrabel", reageert het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH). "Wellicht trekt Electrabel naar de rechter, maar we zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen. De wet wordt waterdicht. Tijdens eerdere rechtszaken kreeg de regering al steeds gelijk."

In 2009 vocht Electrabel de nucleaire rente aan bij het Grondwettelijk Hof. Vorig jaar werden via de rechtbank van eerste aanleg de betaalde taksen uit 2008, 2009 en 2010 teruggeëist. De rechter oordeelde echter altijd dat de nucleaire rente niet "manifest disproportioneel blijkt".

Electrabel denkt daar echter helemaal anders over: "We stellen vast dat het bedrag van 550 miljoen op geen enkele economische realiteit is gebaseerd en geen rekening houdt noch met de brutale degradatie van de Europese energiemarkten noch met de onbeschikbaarheden van Doel 3 en Tihange 2 de afgelopen zes maanden", klinkt het in een perscommuniqué. "Zo'n bijdrage is onbestaand in Frankrijk en Nederland, en het niveau van de contributie, zoals beslist door de Belgische regering, is hoger dan de Duitse nucleaire bijdrage. GDF Suez en Electrabel zullen hun rechten en standpunt laten gelden via de voorziene procedures, zoals iedere industrieel begaan met de continuïteit van zijn activiteiten en de belangen van zijn klanten en medewerkers", sluit het bedrijf zijn reactie af.

Kamerlid en energiespecialist Kristof Calvo (Groen) noemt de verlaging voor 2013 alvast een "sinterklaascadeau". Zeker omdat "de nucleaire woekerwinsten ongeveer 2 miljard euro bedragen en de federale energiewaakhond CREG een taks van 1,2 miljard euro naar voren schuift. We zitten met een heel moeilijke begroting, waarbij aan iedereen inspanningen worden gevraagd. Er is niet echt ruimte voor folietjes. Dat er dan cadeautjes worden gegeven aan de energiemonopolist met woekerwinsten, vind ik toch heel erg moeilijk te begrijpen."

Het kernkabinet besliste daarnaast dat Electrabel en Luminus 1.000 megawatt van hun nucleaire productie ter beschikking moeten stellen van nieuwe spelers. Dat is een zesde van de totale nucleaire capaciteit. De ingreep geldt als compensatie voor de verlengde levensduur voor Tihange 1 (waarvan de capaciteit 1.000 megawatt is). Die centrale moest normaal sluiten in 2015, maar zal draaien tot 2025.