Direct naar artikelinhoud

Verenigde Staten gaan Syrische oppositie helpen

De VS overwegen Syrische rebellen directe 'niet-dodelijke' steun te geven in de vorm van kogelvrije vesten, gepantserde voertuigen, en militaire training. Het bericht komt nadat Amerikaanse media meldden dat rebellen meer en zwaardere wapens hebben gekregen via Arabische bondgenoten van de VS.

Ook humanitaire hulp via de Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste oppositiekoepel, staat mogelijk op het programma tijdens een top van Syrische oppositieleden en landen die hen steunen, vandaag in Rome.

Eerder deze week weigerde de Syrische Nationale Coalitie nog om deel te nemen aan de top, uit protest tegen het 'schandelijke' falen van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië te stoppen. Pas nadat westerse landen expliciete steun toezegden, en Kerry persoonlijk de leider van de Coalitie opbelde, draaide de oppositiegroep bij. Ook de EU zal waarschijnlijk vandaag meer niet-dodelijke hulp mogelijk maken.

The New York Times zei deze week echter dat wapentransporten naar rebellen door Arabische landen, hoewel niet nieuw, de afgelopen maanden in schaal zijn toegenomen. Volgens de krant gaat het onder meer om Kroatische wapens, inclusief antitankraketten, gefinancierd door Saoedi-Arabië en mogelijk vervoerd door Jordanië.

De wapens komen met name terecht in de regio rond Deraa, ten zuiden van Damascus en vlakbij de Jordaanse grens. De Washington Post meldt op gezag van bronnen bij Amerikaanse en Arabische overheden dat de VS de aanvoer steunen met inlichtingen en helpen de juiste rebellengroepen te selecteren. Jordanië ontkent dat het wapens de grens met Syrië laat oversteken.

Amerikaanse media speculeren dat wapens voor de meer gematigde rebellen in het zuiden tegenwicht moeten bieden aan de snel groeiende invloed van radicale islamisten in het noorden.

Tegenstanders wijzen echter op de risico's: wapens kunnen uiteindelijk toch in handen van radicale groepen vallen, en meer betrokkenheid bij de aanvoer kan Westerse landen het Syrische conflict inzuigen. Bovendien betekent bewapening van gematigde rebellen niet automatisch dat de positie van radicale groepen verzwakt, en kan het zelfs leiden tot bloedvergieten tussen rebellen onderling.

Ondertussen neemt het geweld in en rond de Noord-Syrische stad Aleppo verder toe. Volgens Human Rights Watch stierven vorige week zeker 141 mensen, onder wie 71 kinderen, toen het regime vier SCUD-raketten op woonwijken afvuurde.