Direct naar artikelinhoud

Psychiater de mist in op proces-De Gelder

Op de achtste dag van het proces barstte de discussie over de toerekeningsvatbaarheid van Kim De Gelder in alle hevigheid los. Maar de psychiater die de jury ervan moest overtuigen dat de kindermoordenaar ontoerekeningsvatbaar is, legde verklaringen af die niet overeenstemden met zijn eerdere rapporten.

"Ontoerekenbaarheid lijdt mijns inziens geen twijfel." Die woorden - afkomstig uit een van de verslagen van dokter Guido Stellamans - beroerden de gemoederen op het proces-De Gelder. De behandelende geneesheer van Kim De Gelder is er ook vandaag nog van overtuigd dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is.

Toen De Gelder zijn dokter vroeg of hij dat ook op het proces wilde komen vertellen, stemde Stellamans toe. Al is het de vraag of hij met zijn getuigenis van gisteren de zaak van De Gelder veel goed heeft gedaan.

"Er is een fundamenteel verschil tussen een psychiater die een gedetineerde patiënt behandelt en een psychiater die optreedt als expert in het gerechtelijk onderzoek. Een behandelende psychiater zou zich er niet toe mogen laten verleiden om zich in te laten met het gerechtelijk onderzoek", zo kreeg Stellamans een flinke veeg uit de pan vanwege procureur-generaal Yves Van Den Berge. De dokter gaf zijn fout meteen toe: "Ik heb een uitschuiver gemaakt."

Maar bij één uitschuiver bleef het niet. Zo bracht de voorzitter dokter Stellamans in herinnering dat hij in een eerste rapport op 20 februari 2009 naast autisme en posttraumatische stress ook schizofrenie weerhield als mogelijke diagnose. Daarvoor baseerde de dokter zich voornamelijk op de verklaringen van De Gelder, die zei dat hij stemmen hoorde die hem opdroegen wat hij moest doen. Verklaringen die De Gelder later weer introk.

Op 9 april 2009 heeft een andere psychiater het wel over autisme en MDD, maar is het vermoeden van schizofrenie verdwenen. Volgens Stellamans omdat "de diagnose op dat moment nog niet tot z'n volle inzicht was gekomen".

Ommezwaai

Zelf rapporteert Stellamans op 11 februari 2010: "In elk geval geen diagnose van schizofrenie, want de logica van Kim De Gelder is niet aangetast." Vandaag beweert de dokter dat er vast en zeker wél sprake is van schizofrenie. Zijn verklaring over die plotse ommezwaai? "Welja, mijn inzicht daarin is gewoon veranderd."

Volgens Jef Vermassen, advocaat van een van de burgerlijke partijen, is het als buitenstaander moeilijk om een touw vast te knopen aan de verklaringen van psychologen en psychiaters in de zaak-De Gelder. "Begin januari schrijft u als psychiater een briefje dat de toestand van De Gelder te slecht is om verhoord te worden. Volgens zijn psycholoog kon hij wél verhoord worden. Wie moeten we geloven?"

De weinige keren dat Kim De Gelder gisteren het woord kreeg - twee keer, om precies te zijn - bediende hij zich van dezelfde landerige, monotone zeurstem. Zo verveeld was hij dat hij nauwelijks de lippen van elkaar kreeg om zijn woorden te vormen.