Direct naar artikelinhoud

Na urenlang debat nog geen uitstapregeling voor leraars

Na een marathonvergadering is de Vlaamse regering gisteren uit mekaar gegaan zonder een akkoord over de tbs-regeling voor leraars. Vakbonden en minister zijn het zo goed als eens, N-VA en een deel van CD&V volgen niet.

Eind februari raakte bekend dat de terbeschikkingstelling (tbs), een uitstapregeling voor 58-jarige leerkrachten, zou verdwijnen. Er werd geen enkele overgangsmaatregel voorzien en vakbonden stonden op hun achterste poten. Acties en stakingen konden nipt vermeden worden door de belofte om toch rond de tafel te gaan zitten om een oplossing te vinden voor leraars die nu op een zucht van de tbs-leeftijd zijn.

Die oplossing is zo goed als een feit, zo valt in vakbondskringen te horen. De bonden zitten 'bijna op een lijn' met onderwijsminister Pascal Smet (sp.a). De kleine verschillen die er nog zijn tussen beide visies zouden snel weg te werken zijn.

En dus trok Smet met het dossier naar de regering. Maar naar verluidt zouden vooral N-VA en 'de rechterzijde van CD&V' daar dwarsliggen. Al is het vraag in hoeverre die weerstand draait rond de daadwerkelijke inhoud van het voorstel. Sommige bronnen beweren dat het verhaal rond de zogenaamde scheidingstaks nog steeds opspeelt. In dat dossier kwam sp.a terug op een regeringsbeslissing en moest er een nieuw compromis gevonden worden. Iets wat CD&V en N-VA bijzonder zwaar viel. Het kwam de socialistische coalitiepartner dan ook op een forse publieke berisping van minister-president Kris Peeters te staan. De sp.a nu opnieuw een 'succes' gunnen, lijkt een brug te ver te zijn.

De vakbonden reageren teleurgesteld op het feit dat er nog altijd geen akkoord is. "De bal ligt al veertien dagen in het kamp van de regering", zegt Jos Van Der Hoeven van het christelijke COC. "We zijn vlak na de paasvakantie voor de laatste keer samengekomen. Ze kunnen het niet blijven uitstellen. De knoop moet doorgehakt worden. Wij hadden echt de wil om al voor 1 mei te landen."

De tijd dringt ook: in de meeste scholen moeten leerkrachten ten laatste op 15 mei laten weten wat ze volgend schooljaar van plan zijn. Gaan ze met pensioen, blijven ze, maken ze gebruik van bepaalde verlofstelsels of uitstapregelingen... "Mensen van 55 of ouder weten nu niet waar ze aan toe zijn", zegt Van Der Hoeven. "Ik denk niet dat de regering beseft dat scholen over een paar dagen volop van start gaan met de planning van het volgende schooljaar. Ik wil de relaties niet verder vertroebelen, maar een beetje inlevingsvermogen zou geen kwaad kunnen. Deze manier van werken getuigt van weinig respect voor het onderwijspersoneel." In regeringskringen is te horen dat het overleg volgende week gewoon verdergaat.