Direct naar artikelinhoud

Ex-CIA-analist: 'Fidel Castro wist dat J.F. Kennedy vermoord zou worden'

Volgens Cubaspecialist Brian Latell, een oud-medewerker van de CIA, wist Fidel Castro destijds dat de Amerikaanse president Kennedy zou worden vermoord. Dat schrijft Latell in het kersverse boek Castro's secrets.

In het werk zegt Latell, een van de meest gezaghebbende Cubaspecialisten in de VS, dat Fidel Castro op voorhand wist dat John F. Kennedy het doelwit van een aanslag zou worden. Kennedy werd op 22 november 1963 vermoord in Dallas, Texas.

Volgens Latell kende de Cubaanse inlichtingendienst DGI, dankzij de assistentie van de KGB en de Oost-Duitse Stasi een van de meest performante ter wereld, in 1959 al Lee Harvey Oswald. In dat jaar, meteen na de Cubaanse revolutie, was Oswald bij de Marines in Californië.

Uit geheime documenten die Latell kon inkijken, en waar destijds officieel nooit rekening mee werd gehouden, blijkt dat Oswald toen contact opnam met vertegenwoordigers van het nieuwe Cubaanse regime. Zoals veel jongeren van zijn generatie, zou ook Oswald hebben willen "strijden voor Fidel".

Zelf nam Latell destijds ook honderden uren gesprekken op met de VS overgelopen Cubanen die voor het veiligheidsapparaat hadden gewerkt, onder wie de in 1964 gevluchte Vladimir Ladera.

Acteurstalent

Ook binnen de CIA zelf hadden meerdere medewerkers weet van de contacten tussen Oswald en Cuba, maar werd er nooit wat mee aangevangen. Een van die CIA'ers was Jack Childs. Childs was destijds aanvoerder van de Amerikaanse communistische partij en was bevriend met Fidel Castro. In werkelijkheid bleek hij een mol van de VS-inlichtingendiensten.

Latell heeft geen elementen om aan te tonen dat Cuba actief betrokken was bij de aanslag tegen JFK. De hypothese deed in de jaren zestig een tijdlang opgeld in het licht van de Koude Oorlog, het VS-embargo tegen Cuba en de rakettencrisis van oktober 1962. In die periode probeerde ook de CIA Castro te doden of van de macht te verdrijven.

Toen Fidel Castro de moord op Kennedy vernam, was hij alleszins totaal verrast. Dat zei daags na de feiten althans de Franse journalist Jean Daniel (L'Express), die toen bij Castro op bezoek was.

Volgens Latell heeft Daniel zich door Castro laten beetnemen. Latell denkt zelfs dat de Líder Máximo er zorgvuldig op had toegezien een internationaal journalist aan zijn zijde te hebben op het moment van de aankondiging. "Ik heb de psychologie van Castro voldoende bestudeerd om te weten dat hij over onvergelijkbaar acteurstalent beschikt."

De oud-CIA'er acht het aannemelijk dat Cuba wist wat Oswald in zijn mars had, maar niets ondernam om hem te stoppen.