Direct naar artikelinhoud

'Ik wil zo weinig mogelijk om me heen, de kaalheid is noodzaak geworden'

"Als muzikant was ik gewoon niet goed genoeg. Frustrerend vaak om te merken dat het niet werd wat ik in mijn hoofd had. Dat beperkte talent was niet makkelijk om onder ogen te zien. Maar uiteindelijk is er geen weg meer omheen. Ik denk trouwens wel dat het me iets heeft opgeleverd: liedjes zijn ook verhalen."

In De Morgen van 1 oktober 2011

"Ik ben heel zichtbaar op het internet, op Twitter en op mijn blog, maar ik geloof dat die zichtbaarheid ook een verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Om een zo interessant en gefundeerd mogelijke bijdrage te leveren. Want op die media ben je aan het publiceren, ook op het internet blijft alles gewoon bestaan. Je kunt niks meer terugnemen als het eenmaal gepost is."

In De Standaard van 7 oktober 2011

"Mijn bureau is zo groot als een ingemaakte kast; de muren zijn wit en kaal, aan het plafond hangt een lichtpeertje en naast mijn computer staan twee of drie boeken. Meer wil ik niet om me heen. De kaalheid is noodzaak geworden. Alle tekeningen, prenten, schilderijen waarmee ik me wil omringen en die me inspireren, kleef ik in een notitieboek. Als ik schrijf, lijkt het alsof ik twee keer in een kast stap - een beetje zoals in Narnia. Eerst in de kast die mijn bureau is en dan in de kleine kast die mijn notitieboek is. Het notitieboek is de broedkamer van mijn roman, de zuurstof en de adrenalinestoten haal ik uit passages uit de boeken op mijn bureau. Als ik vastzit, sla ik Love Medicine van Louise Erdrich open of Cold Mountain van Charles Frazier."

In Focus Knack van 29 februari 2012

"Ik kan me inbeelden dat er straks ook in onze contreien een succesvolle auteur een eigen winkeltje begint bij Amazon, waar hij tussen het schrijven van romans door losse digitale korte verhalen uitgeeft. Zelf heb ik ook weleens gedacht aan de verkoop van korte verhalen via e-bookstores, of aan het aanbieden van abonnementen op beknopte boeken via een app. Vanaf het moment dat daar een behoorlijk bereik mee te halen valt, wordt het interessant."

In Knack van 2 mei 2012

"Mijn helden in de muziek, naast Elvis Costello ook The Beatles, Nick Drake of Wilco, hebben een veel grotere impact op mijn schrijven dan eender welke auteur. Ik ben natuurijk al veel langer met muziek bezig dan met literatuur. Dat haal ik nooit meer in."

In De Morgen van 3 juli 2012

'Mijn notitieboek is de broedkamer van mijn roman', zegt Ivo Victoria, 'de zuurstof en de adrenalinestoten haal ik uit passages uit de boeken op mijn bureau.'