© PN

Buitenlandse pers bejubelt Duivels: "Pure klasse"

De Rode Duivels lieten tegen Estland de ruimste Belgische zege sinds 2005 noteren. De monsterscore ging ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij, met overal in Europa lof voor uitblinker Dries Mertens. Al vonden de Nederlanders wel één puntje van kritiek...

Jef Van Hoofstat

Estse pers: "Het verschil? Klasse. Pure klasse."

Ere wie ere verdient: werpen we eerst een blik op de Estse kranten. Õhtuleht titelt veelzeggend: "Oeh... België-Estland: 8-1". Ook zij zagen dat "het Estse voetbalelftal volledig werd verwoest door België. De beslissende factor? Klasse. Pure klasse. Er was niets te doen tegen een elftal dat bijna uitsluitend bestaat uit voetballers van Europese topclubs. Het Belgische tempo lag gewoon te hoog. De eerlijke beoordeling is dat de Rode Duivels in elk denkbaar opzicht hun duivels meesterschap hebben getoond." De krant weet wel dat "de 21-jarig Anderlecht-verdediger Dendoncker" pas derde optie was op zijn positie: "Voor vandaag had hij nog maar precies vijf minuten voor de Belgische nationale ploeg gespeeld", maar "helaas werd de onervarenheid van Dendoncker niet op de proef gesteld." En respect was er voor Dries Mertens, die door de krant werd uitgeroepen tot Man van de Match: "De flankaanvaller van Napoli deed wat hij wilde." Conclusie? "België zal deze groep winnen met het maximum van 30 punten."

Geen wonder dat kapitein Ragnar Klavan in dezelfde krant zijn boosheid de vrije loop laat: "Ik heb het heel moeilijk om dit te verklaren. Om heel eerlijk te zijn: ik zou niet durven zeggen dat we vandaag als een ploeg gespeeld hebben. Hoe het nu verder moet? Misschien zouden we best de hele ploeg vervangen, maar die luxe hebben we niet. De vraag is of we hieruit kunnen leren, dan wel of we altijd dezelfde fouten zullen maken. Wat ik zou willen zeggen tegen de fans? Dat ik natuurlijk erg verdrietig, heel boos en zeer teleurgesteld ben. Het spijt me zeer. Ik zal vannacht niet kunnen slapen, en ik zou mijn medespelers graag op het hart willen drukken om ook na te denken over wat er vanavond gebeurd is."

Bij concurrent Postimees is het oordeel een stuk milder:" De nationale ploeg leed in België een nederlaag zo groot als het verschil in niveau was met het nummer vier van de wereld." En zalf op de pijnlijke wonde vindt de krant in het feit dat "Henri Anier het thuispubliek na een half uur het zwijgen oplegde." Enkel voor de totale ineenstorting van de Esten in de slotfase heeft Postimees geen begrip: "Romelu Lukaku ramde in de laatste nagel in de Estse doodskist in de 83ste en 88ste minuut. De frustrerende eindstand: 8-1."

Ook Nederlanders onder de indruk, maar puntje van kritiek: "Gemakzuchtig en laconiek"

De Rode Duivels konden eerder deze week niet winnen in en tegen Nederland, maar afgaande op het oordeel van de Nederlandse pers is het respect voor onze nationale ploeg er daarom niet minder op geworden. Zo titelt de NOS: "Rode Duivels denderen door op weg naar WK", en weet de openbare omroep: "Estland werd met 8-1 van de mat geveegd, waardoor de Belgen overtuigend aan de leiding gaan in groep H. Binnen het half uur zaten de Belgen al op rozen. [...] Henri Anier deed iets terug voor de Esten, maar na rust ging België vrolijk door. Yannick Carrasco, Ragnar Klavan (owngoal), Mertens en Romelu Lukaku (twee schuivers) voerden de score op." En opvallend: ook de invalbeurt van Timmy Simons krijgt aandacht bij de NOS, al vergist men zich wel in diens leeftijd: "De 40-jarige oud-PSV'er werd de oudste Rode Duivel ooit."

Bij het Algemeen Dagblad is er onder de titel "Indrukwekkend België maakt gehakt van Estland" vooral aandacht voor Dries Mertens ("De oud-PSV'er was de grote man bij de Duivels"), al zag de krant ook dat "de Belgen na de 3-1 even wat gemakzuchtig werden" en "door laconiek uitverdedigen een tegendoelpunt weggaven".

En in weekblad Voetbal International wordt dat: "Fenomenaal België schiet Estland aan flarden", na "totale overheersing van België in het eerste half uur." De tegentreffer van Anier maakte geen indruk: "De Esten maakten geen schijn van kans. België is daardoor glansrijk koploper in groep H."

Engelsen focussen op (blessure van) Eden Hazard

In de Engelse pers houdt de eerbiedwaardige BBC het op een droog verslag, al klinkt her en der toch ontzag bij de Beeb: "België vergrootte zijn voorsprong in groep H door Estland een pak slaag te verkopen. De Est Henri Anier werd de eerste speler die scoorde tegen de Rode Duivels in deze kwalificatiecampagne. Het team van Roberto Martinez heeft allevier zijn groepswedstrijden gewonnen, het scoorde daarin 21 doelpunten."

De tabloid The Daily Mail schrijft iets enthousiaster: "Dries Mertens en Romelu Lukaku scoorden elk twee doelpunten in de Belgische vernietiging van Estland", maar focust toch vooral op de wissel van Eden Hazard: "De aandacht ging vooral naar Hazard, die het veld moest verlaten na 73 minuten nadat de Est Gert Kams op zijn voet leek te gaan staan. De Chelsea-speler deed meteen teken naar de bank. Maar zijn wisel leek meer voorzorg dan wat anders, aangezien hij zonder hulp naar de bank wandelde."

Ook hun collega's van The Mirror mikken de spotlights niet zozeer op de Belgische dominantie, als wel op de blessurezorgen om Hazard. De tabloid overdrijft dan ook met de titel: "Chelsea vreest aangezien Eden Hazard het veld afstrompelt in Belgische 8-1 zege tegen Estland."

Bij The Guardian klinkt het: "Romelu Lukaku gaf Roberto Martinez, zijn voormalige trainer bij Everton, een avond om te heugen. De Rode Duivels wonnen hun eerste drie kwalificatiewedstrijden (het zijn er eigenlijk al vier, nvdr.) onder Martinez, en maakten nog maar eens indruk. In de tweede helft maakten ze de bezoekende verdediging helemaal belachelijk."

Het gezaghebbende tijdschrift FourFourTwo was eerder onder de indruk van Dries Mertens. Onder de titel "Magnifieke Mertens inspireert Belgen tot vernietigende uithaal" lezen we: "Dries Mertens stal de show bij de Rode Duivels. De mannen van Roberto Martinez waren dominant van begin tot einde in een verdiende zege. Romelu Lukaku viel ook op, maar Mertens was nog een heel ander niveau."

Maar ook de Britten hebben aandacht voor nieuws in de marge: zo weet ook dat Goal.com dat "de bijna 40-jarige Timmy Simmons (sic) zijn eerste interland speelde in drie jaar. De veteraan van Club Brugge bewees zo zijn professionalisme en toewijding aan zijn land." Al weet de website ook dat Simons bij lange na niet de oudste speler is in een interland: "Dat record blijft voor Barrie Dewsbury, die voor Sark (Kanaaleiland, nvdr.) speelde op de glorieuze leeftijd van 52."

Spanjaarden vergeten zelfs wie tegenstander van Belgen was

In de Spaanse pers ligt de focus dan weer op Atletico Madrid-speler Yannick Carrasco. Zo schrijft het Madrileense Marca niet alleen over de "grootse vertoning van het België van Roberto Martinez" maar vooral over het hoogtepunt van de avond: "Carrasco rondde de Belgische versie van het 'tiki-taka' af."

Al zag AS ook dat "Dries Mertens de Belgen naar de overwinning leidde met een hattrick. Hij was de ster van de avond met drie doelpunten en een assist op Hazard. België blijft zo hardnekkig in deze kwalificatie-campagne: het leidt met vier overwinningen op vier, en maar liefst 21 doelpunten. Dat zijn er meer dan vijf per wedstrijd, tekenend voor het offensief arsenaal waarover Roberto Martinez kan beschikken." Zo zwak was de tegenstander dat de Spaanse krant zelfs vergeet wie de tegenstander was: "België was zeer superieur aan Letland. Met de kwaliteit die zij hebben - vooral voorin - zal kwalificatie voor het WK niet moeilijk worden."

L'Equipe: "Grootse demonstratie van collectieve kracht"

De Franse sportkrant L'Equipe titelt "het Belgisch festival" en schrijft: "De Rode Duivels ranselden Estland af, met dank aan een hattrick van Mertens", al is enige snoeverij de Fransen niet vreemd, want: "PSG-verdediger Thomas Meunier opende de score in een festival van aanvallen tegen een matig Estse ploeg. In een flamboyante éénrichtingshelft nam de 3-4-3 van Roberto Martinez snel de bovenhand dankzij enkele bewegingen van totale schoonheid. [...] Een grootse demonstratie van collectieve kracht, aangezien alle aanvallers scoorden. Al vraagt dit om bevestiging tegen een sterkere tegenstander, aangezien de defensieve organisatie niet altijd perfect was."

Dries Mertens werd door de krant uitgeroepen tot Man van de Match: "Hij speelde nog diepe spits tegen Nederland, de positie waar hij tegenwoordig ook bij zijn club geposteerd wordt, maar daar overtuigde hij woensdag niet. Op de rechterflank was hij echter meermaals onhoudbaar. Zijn hattrick was een terechte beloning voor getoonde durf. Zijn eerste twee schoten weken nog af, maar voor z'n derde moest hij niemand bedanken: met grote beheersing lobte hij een afgeweerd schot intelligent over doelman Aksalu."

Conclusie: "Doelpuntenmachine België pakt niet alleen twee punten voorsprong in groep H, maar het heeft ook nog eens zijn statuut van beste aanvallende ploeg in de WK-kwalificatiereeksen bevestigd: het scoorde al 21 doelpunten in vier wedstrijden. Gevolg van de tactische wissel naar een driemansverdediging, waardoor de ploeg hoger druk kan zetten en zijn spel op de vleugels volop kan ontwikkelen."

Italiaanse pers: "Fenomenale Mertens"

De Italiaanse kranten tenslotte benadrukken vooral de uitblinkersrol van Dries Mertens. Zo titelt de Gazzetta dello Sport: "De eerste internationale hattrick voor Mertens" en weet de Corriere dello Sport: "De Napoli-aanvaller nam deel aan een doelpuntenfestival tegen Estland." Een tendens waaraan ook het (lichtelijk bevooroordeelde) TuttoNapoli meedoet: in vier verschillende artikels looft het de "Fenomenale Mertens" en zijn "Drie doelpunten en een assist!".

WK-KWALIFICATIE. Nederland dankt Depay, Griekenland laat punten liggen

© REUTERS

Nederland heeft de opdracht op het veld van Luxemburg tot een goed einde gebracht. Het dankt die zege aan Memphis Depay. Die viel tijdens de rust in en maakte het verschil met twee doelpunten. Arjen Robben en Wesley Sneijder werden na de eerste helft gewisseld. Cyprus zette met de nodige moeite dwerg Gibraltar opzij.

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen!

Groep A

Luxemburg 1-3 Nederland

Nederland, woensdag nog sparringpartner van onze Rode Duivels, is gaan winnen op bezoek bij Luxemburg. Dat ging niet zonder moeite. Robben zette Nederland pas tien minuten voor rust op voorsprong. Daarvoor had Laurens Jans (Waasland-Beveren) het veld al moeten verlaten, Janisch was zijn vervanger. Nog voor rust klom de thuisploeg op gelijke hoogte. Brenet haalde dom zijn man neer, de bal ging op de stop. Het was Maxime Chanot (ex-Kortrijk en nu New York City) die zich achter het leer zette. Hij faalde niet.

Aan de rust greep Danny Blind in. Hij haalde vedetten Wesley Sneijder en Arjen Robben uit de ploeg, Memphis Depay en Steven Berghuis moesten het tij doen keren. Dat had die eerste goed begrepen. Net voor het uur trof hij een eerste keer raak met een kopbal. Valk voor tijd stelde hij de Nederlandse zege veilig met een knappe vrije trap. Nederland wordt tweede met zeven punten, Frankrijk telt er drie meer.

Bulgarije 1-0 Wit-Rusland

Bulgarije had aan een vroeg doelpunt genoeg om de Wit-Russen opzij te zetten. Popov zorgde na tien minuten al voor het enige doelpunt van de wedstrijd. In het slot pakte Hleb nog rood bij de bezoekers.

Groep B

Hongarije 4-0 Andorra

De Hongaren hebben zonder veel moeite afstand genomen van dwergstaat Andorra. Ze scoorden in elke helft twee keer en boekten zo een simpele overwinning. Gera en Lang vonden het net voor de rust, Gyurcso en Szalai deden dat na de rust over. Hongarije is tweede in zijn groep met zeven punten, Andorra blijft puntenloos laatste.

Zwitserland 2-0 Faeröer

Zwitserland blijft voorlopig foutloos aan kop in groep B. Het klopte thuis de Faeröer met 2-0. Derdiyok zette de thuisploeg na 27 minuten op voorsprong, Lichtsteiner zorgde in de slotfase voor de eindstand.

Portugal 4-1 Letland

Europees kampioen Portugal liet geen steek vallen tegen Letland, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Vedette en aanvoerder Ronaldo opende zelf de score vanop de stip. Op het uur kreeg hij een nieuwe kans vanop elf meter, maar deze keer miste Ronaldo. Dat leek zuur op te breken, want niet veel later maakte Zjuzins gelijk. Gelukkig voor Portugal stelde Carvalho snel orde op zaken. In de slotfase maakte Ronaldo alsnog zijn tweede van de avond. Bruno Alves zette in de blessuretijd de eindstand op het bord.

Groep H

Cyprus 3-1 Gibraltar

Overtuigen deed Cypris allerminst. Het kwam op het halfuur wel op voorsprong via Standard-verdediger Laifis. Daar bleef het bij in de eerste helft, maar kort na rust werd de thuisploeg plots opgeschrikt. Lee Casciaro scoorde de gelijkmaker, het tweede doelpunt nog maar van de dwergstaat in de deze kwalificatiecampagne. Cyprus schakelde een versnelling hoger en dat loonde kort na het uur in de bevrijdende 2-1. Na twee gele kaarten voor Jayce Mascarenhas-Ilivero op twee minuten tijd was de buit binnen voor Cyprus. Sielis dikte nog aan tot 3-1.

Griekenland 1-1 Bosnië-Herzegovina

De Rode Duivels staan na zondag alleen aan de leiding in hun groep. Thuis tegen Bosnië liet Griekenland een eerste keer punten liggen. Het leek zelfs lange tijd tegen een nederlaag aan te lopen, na een vrije trap van Pjanic, die via Karnezis in doel verdween. Tien minuten voor tijd was er een opstootje, met twee rode kaarten tot gevolg. Dzeko mocht gaan douchen namens Bosnië, bij de thuisploeg was dat Papadopoulos. Lulic en Papastathopoulos

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen!

Fans zijn lyrisch over spel van de Rode Duivels: “Lust voor het oog”

© Photo News

De Rode Duivels overtuigden met een goede en dominantie eerste helft tegen Estland. Het snelle combinatievoetbal viel goed in de aarde bij de supporters thuis. De fans zagen dat het goed was en betuigden dan ook hun lof op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zondagochtend nog thuis in de zetel, ’s avonds 94e cap voor Simons

© BELGA

Het leidde tot veel discussies, de keuze van bondscoach Roberto Martinez om Timmy Simons bij de selectie te halen. De veteraan van Club Brugge werd pas zondagochtend opgetrommeld om Christian Kabasele te vervangen, maar maakte zondagavond zijn 94e cap voor de nationale ploeg.

Bij een 7-1 stand en in de 88e minuut was het zover. Axel Witsel kreeg een applausvervanging, zijn vervanger was de 39-jarige Timmy Simons. Het was voor de aanvoerder van Club Brugge de 94e keer dat hij het shirt van de nationale ploeg mocht aandoen. Met zijn 39 jaar is hij ook meteen de oudste ROde Duivel ooit. Op het veld zag hij meteen Romelu Lukaku de 8-1 eindstand op het bord zetten.

Bondscoach Roberto Martinez kwam na de partij nog even terug op de keuze voor Simons. “De situatie rond Timmy was uitzonderlijk: zeven centrale verdedigers die niet beschikbaar waren en dan nog een blessure tijdens die laatste training. Ik wilde ook geen jonge speler oproepen die mentaal geblokkeerd kon raken als hij zo plots moest opdraven. Met Timmy was het gewoon een kwestie van hem opbellen en hij zei ‘Ik kom direct’. Hij is een uitzonderlijk voorbeeld: hij speelt op zijn leeftijd nog alles. Op die manier kan hij ook een voorbeeld zijn voor de jongeren, die niet altijd dezelfde aanpak hebben. Timmy was bereid alles te laten vallen om de Rode Duivels te helpen. Dat verdiende een invalbeurt.”

© Photo News

Lukaku over lob Mertens: “Typisch Dries om zo te scoren”

© PN

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

De Rode Duivels wonnen makkelijk van Estland met 8-1 na een ware demonstratie. De spelers waren achteraf dan ook zeer tevreden over het spel dat ze op de mat legden. “We hebben goed gevoetbald. Zo moeten we verder doen.”

Lukaku speelde een sterke partij, al leek hij zonder goal te blijven. In het slot lukte het hem dan toch twee keer. Hij was achteraf dan ook zeer tevreden over de match. “Het was een leuke partij. We hebben goed gevoetbald, veel kansen afgedwongen en acht keer gescoord. Dit soort matchen zijn niet altijd plezant, maar we hebben er zelf een aangename wedstrijd van gemaakt. Niet alleen omdat ik twee keer scoorde, maar de hele ploeg heeft goed werk geleverd. We moeten zo blijven verder werken.”

Lukaku was in de loop van de wedstrijd een paar keer dicht bij een doelpunt, maar het wilde lang niet lukken. De 6-1 van Mertens, een fraaie lob, kwam er nadat de Estse doelman een schot van Lukaku pareerde. Die zag de goal zelf niet vallen. “Ik had me van ontgoocheling al omgedraaid. Toen ik terugkeek, lag de bal in het net. Dat is typisch Dries, om zoiets te doen. Op training doet hij dat continu”, lachte Big Rom.

Martinez tevreden: “Goals waren zeer bevredigend”

© Photo News

De bondscoach toonde zich zeer tevreden na de demonstratie tegen Estland. “Het belangrijkste van vanavond was de bereidheid tot opofferingen van de spelers. De kans bestaat dat als alles vlot verloopt, je de concentratie verliest. Dat hebben we niet gedaan, we zijn voor elkaar blijven werken. Enkel rond de Estse goal lieten we het even hangen, maar voor de rest was ik zeer tevreden. Dit moeten we ook brengen als de doelpunten niet allemaal binnenvliegen. Defensief moeten we blijven werken. Vandaag hadden we twee of drie momenten waarop we slimmer hadden moeten zijn. Daarom is het jammer dat ik de spelers nu bijna vijf maanden niet meer zie. We slikten nog maar één tegendoelpunt in deze campagne, maar we moeten daar toch aan blijven werken. Aanvallende was ik wel zeer tevreden. Of ik mijn vreugde kan beteugelen bij zo’n mooi voetbal? Ik moet toegeven dat sommige goals zeer bevredigend waren: de snelheid en de manier waarop we tussen de lijnen speelden... Maar ik ben professioneel gebleven”, aldus Martinez.

Lukaku speelde in de spits een uitstekende partij. “Romelu heeft getoond dat hij er klaar voor is, samen met Dries en Eden. Hij heeft vandaag getoond dat hij ruimtes kan trekken voor zijn kompanen voorin. Hij had voor rust al pech dat hij de paal trof.” De Bruyne deed het dan weer uitstekend centraal op het middenveld, naast Witsel. “Kevin is slim en speelde geweldig samen met Axel Witsel. Hij heeft op de 8 gespeeld tegen Spanje, vandaag was het meer een 6, tegen Nederland speelde hij op de 9. Kevin kan het allemaal.” Eden Hazard deed teken dat hij last had en vroeg een wissel. Is het ernstig? “Neen, maar hij had een trap gekregen voor rust en voelde dat wat verkrampen. Maar dat zou geen probleem mogen zijn voor de volgende wedstrijden bij Chelsea”, stelde Martinez iedereen gerust.

Nu duurt het tot maart vooraleer de Rode Duivels opnieuw in actie komen. In tussentijd heeft de bondscoach wel wat werk voor de boeg. “We moeten de focus meteen op de volgende wedstrijd tegen Griekenland leggen. Jammer genoeg is dat pas over enkele maanden. De foutenmarge is erg klein. Ik ga in de komende maanden al wel op zoek naar een hotel in Rusland. Ik voel me er niet helemaal goed bij, aangezien we nog niet gekwalificeerd zijn, maar de andere voetbalbonden zijn er ook allemaal al mee bezig. Dan kunnen we niet achterblijven.”

Eerste basisplaats Dendoncker: “Groot verschil met Anderlecht”

© Photo News

Leander Dendoncker vierde zijn tweede cap bij de Rode Duivels met een basisplaats. “Het was zeer leuk, dit was de ideale match om een eerste keer te starten. De tegenstander was niet te sterk. Ik ben tevreden over de wedstrijd. We hebben goed druk gezet en de match prima uitgespeeld. Soms kwam Estland hoog druk zetten, maar dan maakten we goed gebruik van de ruimte. Dat ik betrokken was bij de opbouw van het eerste doelpunt, deed deugd. Er zit veel kwaliteit in de groep, ik heb het gevoel dat ik hier nog meer gefocust moet zijn dan bij Anderlecht. Je mag echt niets missen. Het verschil is toch groot”, aldus de sterkhouder van Anderlecht.

Mertens: “Zwakke tegenstander, maar deden het goed”

© BELGA

Met twee doelpunten en nog tal van andere beslissende acties was Dries Mertens een van de vele uitblinkers. “We moeten eerlijk toegeven dat Estland niet goed was vandaag”, bleef Dries Mertens bescheiden over de knappe wedstrijd van de Rode Duivels. “Maar langs de andere kant vond ik ook dat wij het heel goed deden. De trainer had duidelijk aangegeven dat we druk moesten zetten op de man in balbezit. Het was een leuke match.”

Het liep in ieder geval beter dan woensdag. “Tegen Nederland was het niet zo goed. Ik stond in de spits en ik kwam vaak in de bal, maar er kwam niemand over mij. Vandaag gebeurde dat wel met Romelu die een goed aanspeelpunt was. Het moest deze wedstrijd gebeuren en iedereen begint te snappen wat hij moet doen. Natuurlijk zijn er nog werkpunten, maar we zetten vandaag toch een goed resultaat neer.”

Estse bondscoach: “Dit was heel pijnlijk.”

Martin Reim zag zijn ploeg kansloos en zwaar onderuit gaan tegen een ontketend België. “We wisten dat Belgen heel goed waren, maar als bondscoach speelde ik nog nooit tegen zo’n goed team. De snelheid, de kwaliteit voorin was indrukwekkend. Voor onze spelers was het te veel vandaag. Ik wist van de Belgische problemen in de verdediging, maar we hadden niet genoeg kwaliteit om daar gebruik van te maken.”

”We hadden vooraf gezegd: ‘als we vandaag gevaarlijk willen zijn op de Belgische helft, moeten we druk zetten op hun verdedigers. Dat hebben we geprobeerd, maar zonder veel succes. Het was ook moeilijk, omdat België heel goed is op de tegenaanval. Maar als je de hele wedstrijd achteruit moet, is dat niet leuk. Ik heb tactisch misschien ook fouten gemaakt, maar dat is makkelijk gezegd na afloop.”

© Photo News

Rode Duivels voetballen Estland in de vernieling met doelpuntenkermis

© Belga

© Photo News

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Na een ware demonstratie hebben de Rode Duivels Estland met 8-1 geklopt. Dries Mertens (3x), Yannick Carrasco, Thomas Meunier, Eden Hazard en Romelu Lukaku (2x) zorgden voor de Belgische goals. De troepen van bondscoach Roberto Martinez worden alleen leider in groep H.

De aanloop naar deze interland verliep niet zonder slag of stoot. Fellaini, Dembélé, Kabasele en natuurlijk Kompany: allemaal moesten ze forfait geven voor deze vierde WK-kwalificatiematch. Roberto Martinez moest zelfs ouwe getrouwe Timmy Simons oproepen, maar opteerde er finaal voor om Leander Dendoncker te laten debuteren tegen Estland.

© BELGA

Champagnevoetbal

Wie zich afgelopen woensdag tegen Nederland geërgerd had aan het doelloze gebrei en het festival aan hakjes kreeg vandaag wel waar hij op hoopte: champagnevoetbal, en het was bepaald geen goedkope champagne. De eerste twintig minuten speelden de Duivels de bezoekers aan gort en toverden ze het ene hoogstandje na het andere op de mat. Knap om zien en vooral efficiënt, want na na 25 minuten stond het al 3-0. Eerst na een kopbal van Meunier, dan na een afgeweken schot van Mertens en dan via een staalharde trap van Eden Hazard.

© BELGA

Het publiek kirde van plezier: dit waren de Duivels waar iedereen op wachtte! En dan werd de knapste aanval van de match nog niet beloond: na vier baltoetsen in één tijd kwam de bal via Hazard bij Carrasco. De aanvaller van Atletico Madrid twijfelde net iets te lang en zag zijn poging nog net gekeerd. Jammer, want dit was een goal voor in de geschiedenisboeken geweest. Ook Lukaku had pech toen hij de paal trof en zowel Mertens als Hazard trapten nog net naast na alweer knappe aanvallen.

Tegengoal

En de Esten? Die scoorden zowaar. Carrasco verloor de bal aan de rand van de grote rechthoek, waarop Henri Anier de bal in de draai en via de paal binnenlegde. Een doelpunt dat uit de lucht kwam vallen en dat vreemd genoeg de Belgische pletwals een halt toeriep. Het laatste kwartier van de eerste helft verliep aan een lager tempo, maar geen kat die daarom gaf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AFP

Na rust moesten de de Duivels even op zoek naar de juiste versnelling, maar eenmaal ze die gevonden hadden was er alweer geen houden meer aan. Kevin De Bruyne vond de ruimte bij Dries Mertens, die speelde met een gemeten pass in de diepte Romelu Lukaku aan en die vond met een perfecte assist Carrasco. De bal verdween loeihard in het dak van het net: 4-1.

© BELGA

Hattrick Mertens

En nog was het niet genoeg: na alweer een knappe combinatie kreeg Dries Mertens de bal. Zijn voorzet week af op Klavan en stuiterde via de Estse doelman de netten in. En alsof die vijfde goal niet genoeg was, deed Mertens er nog eentje bij: eerst speelde Lukaku zich knap vrij en besloot hij op de doelman, dan pikte Mertens de rebound op en stiftte hij het leder met heel veel gevoel in de verste hoek.

Ook Lukaku kreeg wat hij verdiende: in de 84ste minuut viel de bal met wat geluk voor de voeten van Romelu Lukaku. Die bekroonde zijn sterke match met een harde knal in de hoek: 7-1.

© Photo News

Simons krijg zijn cap

Om de avond helemaal af te maken, kreeg Timmy Simons nog vijf minuutjes speeltijd op het middenveld cadeau van Roberto Martinez. Zijn 94ste cap en dat op de dag dat zijn Club Brugge 125 jaar oud werd: de symboliek was niet ver weg. Een minuutje later mocht hij meteen vieren: Lukaku maakte een assist van Tielemans netjes af en zette de 8-1 eindstand op het bord.

© Photo News

Door de eenvoudige winst wordt onze nationale ploeg met het maximum van de punten alleen leider in groep H. Griekenland speelde immers 1-1 gelijk tegen Bosnië-Herzegovina (klik hier voor alle uitslagen en klassementen).

HERBELEEF. Duivels vernederen Estland in doelpuntenkermis

© Belga

© Belga

© Belga

© Belg

© Belga

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Rode Duivels hebben er zondagavond een heuse doelpuntenkermis van gemaakt in hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Na 25 minuten stond het al 3-0 na goals van Meunier, Mertens en Eden Hazard. Anler milderne nog tot 3-1, maar na de rust gingen de bezoekers helemaal kopje-onder. Carrasco, alweer Mertens (een hattrick, nvdr) en Lukaku (twee keer) zorgden voor de 8-1-eindstand.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer