Direct naar artikelinhoud

Kim Jong-un hervormt economie en landbouw

Het verpauperde Noord-Korea maakt zich op om te experi-menteren met hervormingen in de economie en de landbouw. De nieuwe leider Kim Jong-un zou volgens een zegsman een speciaal bureau vormen, dat de leiding moet krijgen over de hervormingen.

Tot nog toe lag het bestuur over de economie in handen van de legerleiding, maar dat moet in de toekomst veranderen. Om het verzet in de militaire top tegen de hervormingen te breken, zette Kim Jong-un eerder deze week de veteraan Ri Yong-ho af als bevelhebber van de strijdkrachten. Ri Yong-ho was een vurig voorstander van 'het leger voorop'-beleid onder Kims vader Kim Jong-il, die eind vorig jaar overleed.

Volgens de zegsman willen de voorstanders van hervormingen een voorbeeld nemen aan China, dat de afgelopen decennia een spectaculaire groei heeft door-gemaakt.

Eerder heeft Noord-Korea ook al geëxperimenteerd met meer marktgerichte hervormingen, maar die liepen al snel vast. In 2009 koos het land voor een drastische geldhervorming, die op enorme prijsstijgingen uitliep en veel onvrede onder de bevolking veroorzaakte. De bedenker van de geldhervorming werd geëxecuteerd.

De val van Ri Yong-ho was een teken dat de machtsstrijd binnen de leiding van het stalinistisch geregeerde land in het voordeel is beslecht van Kim Jong-un en zijn oom Jang Song-thaek.

Volgens de zegsman hebben de twee nu de volledige controle over de strijdkrachten. Kort na het afzetten van Ri werd Kim Jong-un bevorderd tot maarschalk. Hij had al de leiding over de regerende Arbeiders-partij en de Nationale Defensiecommissie.

Zijn oom Jang stond al langer bekend als voorstander van economische hervormingen.

Standbeelden opblazen

De Noord-Koreaanse machthebbers maakten vrijdag echter duidelijk dat ze niet van plan zijn hun buitenlands beleid te versoepelen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat Noord-Korea zijn kern-wapenbeleid zal voortzetten wegens de 'vijandige' houding van de VS.

Noord-Korea beschuldigde Zuid-Korea er vrijdag van dat het een saboteur had gestuurd om standbeelden van Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un op te blazen.

De 52-jarige Jon Yong-chol zou de opdracht hebben gehad een standbeeld te vernietigen in een stad bij de grens met China. Hij zou zijn opgepakt toen hij na een verkenningsmissie de grens naar China probeerde over te steken.

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap zwoer "duizendvoudige wraak". "Een standbeeld vernietigen is de ergste belediging voor onze opperste leiders en ons volk. Het is een oorlogsdaad die niet onderdoet voor een gewapende invasie."