Direct naar artikelinhoud

Hoe Verhaeghe de controle overneemt

Hoe zit de structuur van Club Brugge financieel en organisatorisch in elkaar? En hoe moeten we het overnamebod van Bart Verhaeghe begrijpen? De geldstromen doorgelicht. Emmanuel Vanbrussel en Steven Samyn

1. De vzw

'Club Brugge koninklijke voetbalvereniging' is officieel een vzw met meer dan honderd leden. De strategische lijnen worden uitgezet door een raad van bestuur van vijf man. Voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert laten zich flankeren door absolute toppers uit het West- en Oost-Vlaamse bedrijfsleven: Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries, Sam Sabbe, ex-topdirecteur bij Omega Pharma, en Bart Coeman, de sterke man achter speelgoedketen Fun. Ook Ignace Van Doorselaere, CEO van lingeriegroep Van de Velde, was bestuurder, maar hij nam eerder dit jaar ontslag.

Uit de laatst beschikbare jaarrekening (van juli 2010 tot juni 2011) blijkt dat de vzw financieel gezond is. De activa (de bezittingen) komen uit op 27,4 miljoen euro. Het gaat onder meer om 6,9 miljoen euro geldbeleggingen en 1,4 miljoen euro cash. Dat komt neer op een aardige spaarpot van 8,3 miljoen euro. De schuldgraad blijft binnen de perken. Tegenover 11,4 miljoen euro schulden staat een eigen vermogen van 13,6 miljoen euro en nog eens 2,4 miljoen euro voorzieningen. De vzw heeft dus een stevige kapitaalbuffer.

2. De nv

De vzw bezit vrijwel alle aandelen van de nv Club Brugge, een bedrijf dat de commerciële activiteiten zoals de merchandising doet. Die afsplitsing gebeurde op vraag van de fiscus, die dat trouwens ook vroeg aan de andere voetbalclubs.

De nv draagt wel pas sinds juni officieel de naam van de voetbalclub, want voorheen heette de nv De Klokke. Bij de naamswijziging werd een waslijst aan mogelijke activiteiten ingediend bij het handelsregister. Eén ervan valt op: "Alle activiteiten die verband houden met de vastgoedsector, stadion- en sportinfrastructuur." Ook opmerkelijk: op diezelfde vergadering werd de topvijf - Verhaeghe, Mannaert, Sabbe, Coeman en Boone - tot 2017 benoemd als bestuurders van de vennootschap.

De nv Club Brugge is veel kleiner dan de vzw. Het ingebracht kapitaal bedraagt slechts 247.894 euro. Op een omzet van 304.020 euro werd in het boekjaar juli 2010-juni 2011 een winst van 15.018 euro gemaakt.

3.De nieuwe structuur

Tot nog toe was de voetbalclub in handen van de vzw Club Brugge. Sterke man Verhaeghe verhuist nu, met de steun van de vzw-leden, het beslissingscentrum naar de nv. De macht komt zo terecht bij de aandeelhouders van de nv, met op de eerste plaats Verhaeghe zelf.

Eerst worden alle activa van de club uit de vzw gelicht en ondergebracht in de nv Club Brugge. Via een kapitaalverhoging van 15 miljoen euro neemt Verhaeghe daarna de controle van de nv over. De vzw houdt slechts 6 procent van de aandelen over. De overige 94 procent zal bij Verhaeghe zitten en mogelijk bij enkele andere minderheidsaandeelhouders. Wie dat zijn, moet dit najaar duidelijk worden. De vzw krijgt in ruil voor zijn deeltje van de club een jaarlijks bedrag uitgekeerd.