Direct naar artikelinhoud

Word voltijds Google-tekenaar

Internetgigant Google is op zoek naar een professioneel doodler. Een krabbelaar, zeg maar, die met een paar pennentrekken de homepage van de zoekrobot in een nieuw kleedje kan stoppen.

Bij Google maken ze er al meer dan tien jaar een sport van om hun homepage zo nu en dan wat op te vrolijken. Wanneer er een feestdag zit aan te komen of de geboortedag van een bekend historisch figuur krijgt het bekende Google-logo een make-over. Een door het logo kronkelende draak om het Chinees nieuwjaar te vieren, bloemen en vlindertjes om het begin van de lente te vieren en een paar echt te bespelen gitaarsnaren om de 96ste verjaardag van gitaarbouwer Les Paul te herdenken.

Doodles heten die dingen, en vorig jaar alleen al liet Google er 260 produceren. Meer dan een fulltime job dus, en daarom gaat Google nu op zoek naar een professionele logo-pimper. "Eerste indrukken zijn belangrijk", klinkt het in de jobomschrijving. "Elke dag bezoeken honderden miljoenen internetgebruikers de Google-homepage. Uiteraard doen ze dat om dingen te zoeken, maar ook om verrast te worden, geïnformeerd te blijven en misschien zelfs even te glimlachen. En dat is precies wat de Google-doodle doet."

De man of vrouw die de job uiteindelijk in de wacht sleept, krijgt volgens Google de beschikking over 's werelds grootste en beste platform om zijn of haar kwaliteiten in de verf te zetten. En dat niet alleen op artistiek vlak. Via de doodles kan de ontwerper in kwestie ook zijn gevoel voor humor en zijn historische kennis etaleren. De oproep van Google laat dan ook weinig aan de verbeelding over: 'Ga en doodle!'.

Wie zich geroepen voelt om bij Google aan de slag te gaan, moet wel minstens vier jaar ervaring hebben en een groot gamma aan artistieke stijlen aankunnen. Ook een verhuis naar het hoofdkantoor in Silicon Valley moet je erbij willen nemen. Wat de allereerste doodleprofessional gaat verdienen, wil Google voorlopig niet bekendmaken.