Direct naar artikelinhoud

De Waalse patiënt is nu goedkoper dan snel vergrijzende Vlaamse patiënt

Een Vlaming kost onze gezondheidszorg het meest. Het RIZIV geeft voor de gemiddelde Vlaming jaarlijks 30 euro meer uit dan voor een Waal en 100 euro meer dan voor een Brusselaar. De voornaamste oorzaak is de snellere vergrijzing in Vlaanderen.

Welgeteld 2.143 euro kost de doorsnee Vlaming jaarlijks aan de ziekteverzekering. Voor een Waal is dat 2.113 euro en voor een Brusselaar 2.043 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag voor 2011 van het RIZIV (Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Opmerkelijk, want de jongste jaren was de situatie omgekeerd. Toen kostte de gemiddelde Waal nog iets meer.

Volgens het RIZIV zijn er verschillende oorzaken voor de ommekeer. "De belangrijkste is de snellere vergrijzing in Vlaanderen", zegt woordvoerder Ludwig Moens. Samen met de gemiddelde leeftijd van de Vlamingen, gaan ook de kosten voor de ziekteverzekering omhoog. In Wallonië en zeker in Brussel is de bevolking jonger. Bovendien gaan nogal wat buitenlanders die in de hoofdstad leven voor hun medische zorgen naar hun eigen land. Of ze laten hun ingrepen terugbetalen door de ziekteverzekering in hun thuisland.

Een andere belangrijke oorzaak is dat zelfstandigen sinds 2008 verplicht zijn om zich te verzekeren voor de 'kleine risico's' zoals tandzorg, doktersbezoeken of kinesitherapie. "Door de maatregel stijgen vooral de uitgaven in Vlaanderen, aangezien er boven de taalgrens dubbel zoveel zelfstandigen zijn", zegt Moens. Vlaanderen telt goed 547.00 zelfstandigen, Wallonië maar 239.000.

Het arrondissement waar de kosten van de ziekteverzekering het hoogst oplopen, is Eeklo. Daar kost elke inwoner jaarlijks 2.585 euro. De verklaring is echter simpel. Eeklo is een klein arrondissement, met 78.000 inwoners, maar heeft wel twee psychiatrische ziekenhuizen op zijn grondgebied waar patiënten meestal langdurig verblijven. De andere dure regio's in Vlaanderen zijn Brugge (2.429 euro per inwoner), Roeselare (2.419 euro) en Ieper (2.370). "Niet verwonderlijk. In West-Vlaanderen gaat de vergrijzing het snelst."

Los van het verschil tussen de regio's, stijgen de uitgaven voor gezondheidszorg in het algemeen trouwens jaar na jaar. In 2006 betaalde het RIZIV 1.713 euro per Belg. In 2010 - de meest recente cijfers -was dat 2.109 euro. Een stijging dus van 24 procent.

"Maar die explosieve groei zal niet aanhouden", klinkt het bij het RIZIV. "De invoering van de kleine risicoverzekering voor zelfstandigen en het Omnio-statuut veroorzaakten een eenmalige boost." Het Omnio-statuut werd ingevoerd in 2007. Mensen met een lager inkomen krijgen sindsdien een verhoogde tegemoetkoming. En bij een bezoek aan de huisarts moeten ze maar 1 euro betalen.