Direct naar artikelinhoud

Vanackere vindt splitsing nationale partijen vergissing

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) betreurt dat België geen unitaire partijen meer telt. Zijn partij is een andere mening toegedaan.

"Wat is de grootste politieke vergissing in de geschiedenis van België?", vroeg een buitenlandse journalist gisteren aan Vanackere. Het antwoord: dat de Belgische politieke partijen in de jaren zeventig werden opgesplitst in aparte Franstalige en Nederlandstalige partijen. Vanackere deed die uitspraak tijdens een rondetafelgesprek van de denktank European Policy Centre.

Als het aan Vanackere ligt, dan kreeg België opnieuw een federale kieskring, tekende de journalist op. Opmerkelijke uitspraken voor een CD&V'er zijn dat. De christendemocraten hebben zich de afgelopen jaren immers sterk Vlaams geprofileerd. De V in de partijnaam staat sinds 2001 niet voor niets ook voor Vlaams, en niet meer zoals ten tijde van de CVP voor Volkspartij.

De partij van Vanackere schaart zich dan ook niet achter de uitspraken van haar vicepremier. "Steven Vanackere heeft een aantal historische beschouwingen gegeven", laat voorzitter Wouter Beke weten. "Maar voor mijn politieke actie vandaag vertrek ik van de huidige realiteit: eerst zijn de partijen communautair gesplitst en het zijn de gesplitste partijen die het hele federaliseringsproces op gang hebben getrokken. De huidige staatshervorming en de splitsing van Brussel-Halle- Vilvoorde plaatst zich in dit proces."

Heimwee hebben naar lang vervlogen tijden is zinloos, stelt Beke duidelijk. "Deze realiteit is onomkeerbaar. Een federale kieskring vandaag zal die realiteit niet doen veranderen en dat staat ook niet op de agenda."

Vanackere beseft dat zijn partij anders denkt. Maar hij blijft achter zijn uitspraken staan, zegt hij. "Ik ben nooit van mening veranderd. Ik heb alleen op de vraag van een journalist geantwoord in een historische perspectief. Mijn mening en mijn overtuiging daaromtrent zijn al lang gekend".