Direct naar artikelinhoud

Koster leidt Beerschot met 12 op 12 naar top zes

De slechte start van Beerschot is helemaal uitgewist. Zaterdag behaalde de Antwerpse club haar vierde zege op rij tegen Kortrijk, dat de partij met negen man eindigde. Beerschot pronkt zo voor het eerst sinds februari 2010 nog eens in de top zes.

Niemand die het bij Beerschot openlijk zal zeggen, maar de top zes halen is de stiekeme ambitie dit seizoen. Deelnemen aan play-off I, pas dan hoor je er écht bij en het wringt in de grootsprakerige stad dat die eer nog nooit een Antwerpse voetbalclub te beurt viel. Maar na acht speeldagen is het uiteraard nog te vroeg om te zien of Beerschot de trend kan aanhouden.

Wel veel blije gezichten in de catacomben van het Kiel na een vierde zege op rij en de steile klim in het klassement. Ook bij voorzitter Patrick Vanoppen. Sinds hij de club overnam, kon hij zo'n reeksje nog niet savoureren. Grote conclusies wou hij nog niet maken, maar wel dit: "We zitten in de flow en iedereen amuseert zich. We hebben acht van de dertig matchen gespeeld. Dat is meer dan 25 procent en zegt wel al iets over de competitie. De eerste zal de laatste niet meer zijn en omgekeerd, maar met de top zes zijn we nog niet bezig." Vanoppen liet de eer aan de spelers. "Laat hen hier nu maar van genieten. We hebben een goede ploeg."

Een ploeg die stilaan op automatismen teert, want Koster startte op de geschorste keeper Stijn Stijnen na al voor de derde keer met hetzelfde veldteam. "We raken op den duur beter op elkaar ingespeeld", zo duidde Adrie Koster het verschil met de gemiste competitiestart. "Al kwamen die automatismen er de tweede helft niet uit."

Beerschot speelde toen na de rode kaart voor Mulemo en de pas ingevallen Koussalouka zelfs tegen negen man nog paniekvoetbal. De opluchting was groot toen de ref affloot. Maar ook Koster wou zich nog niet vastpinnen op de top zes. "Het is te vroeg om te zeggen dat we daar thuishoren. Laten we de winterstop afwachten. Maar we zitten nu in de flow en dwingen dat ergens af. Deze positie geeft ook rust. We kijken liever naar boven dan naar beneden."

Uitblinker bij Beerschot was eens te meer Losada. Met een puntgave vrijschopassist op het eerst doelpunt van Brillant en de zelf omgezette penalty besliste hij het duel. De twee rode kaarten voor Kortrijk vielen ook na een overtreding op Losada. De Argentijnse spelmaker genoot des te meer omdat zijn ouders in de tribune zaten. "Voor mijn moeder was het de eerste keer dat ze kwam kijken. Mijn papa zag ook mijn laatste match in het seizoen 2007-2008: we wonnen met 4-3 van KV Mechelen. En in Heerenveen kwam hij een keer zien tegen Vitesse: toen maakte ik de winning goal. (lacht) Hij zou meer moeten komen kijken."

En of de reeks van twaalf op twaalf ook Losada doet dagdromen van play-off I? "Ik ken het gevoel van een goede reeks. In het seizoen 2007-2008 wonnen we eens tien wedstrijden op rij met Beerschot. We hebben nu nog ruimte om te groeien. Maar op het eind zullen we wel zien of we al dan niet goed genoeg waren voor de top zes."