Direct naar artikelinhoud

Günter Grass provoceert Israël (tris)

Met zijn nieuwe dichtbundel Eintagsfliegen, die dit weekend uitkwam, jaagt Günter Grass Israël opnieuw tegen zich in het harnas. Vooral de Israëlische schrijversvereniging is zeer kritisch voor de Duitse schrijver. Ze roept alle intellectuelen ter wereld op om zich te distantiëren van Grass. De vereniging zegt dat "in zijn DNA het racisme van het naziregime zit" en veroordeelt "het obsessieve streven van Grass om Israël zwart te maken".

In het gedicht 'Eind Held unserer Tage' ('Een held van onze tijd') prijst de Duitse Nobelprijswinnaar Mordechai Vanunu, die 18 jaar in de cel zat omdat hij de kennis over de Israëlische kernreactor in Dimona die hij er als technicus opdeed, aan The Sunday Times lekte in 1986.

"Een voorbeeld" noemt Grass de man in het gedicht, "een held": "Wat staatsgeheim en dus afgeschermd was, werd aan het licht gebracht door de rabbijnenzoon, die in Beerscheba vroom de regels van de Thora volgde tot hij op een dag besloot christen te worden. Hij brak zijn studies af en ging zijn brood verdienen in de Negev, waar zijn land zich in de stilte van de woestijn tot kernmacht had opgewerkt. Het hoopte de hele wereld te misleiden over zijn onderzoek, en dat lukte ook tot Mordechai Vanunu sprak en het geheim onthulde. (...)"

Het is niet de eerste keer dat Grass Israël provoceert. Eerder dit jaar kwam de schrijver in opspraak omdat hij in het gedicht 'Was gesagt werden muss' ('Wat gezegd moet worden') Israël een gevaar voor de wereldvrede had genoemd. De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken verbood hem toen de toegang tot het land.

En in 2006 kreeg de reputatie van de schrijver, die lange tijd gold als het Duitse morele bewustzijn na de nazigruwelen, een stevige deuk in Israël, en ver daarbuiten, toen hij in een autobiografie toegaf tijdens de Tweede Wereldoorlog even lid te zijn geweest van de Waffen SS.