Direct naar artikelinhoud

Patstelling compleet

Via een ongezien dwingend persbericht zette N-VA-voorzitter Bart De Wever de Franstaligen ineens voor het blok: als er niet te praten valt over de regionalisering van de personenbelasting, dan hebben de onderhandelingen geen zin meer. Het antwoord van PS, cdH en Ecolo voorspelt niet veel goeds, de kans is reëel dat het N-VA-partijbureau vandaag de boel opblaast.

“Zolang als een overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt, heeft het voor de N-VA geen enkele zin om de onderhandelingen weer op te starten. De N-VA wacht het antwoord van de Franstaligen hierop af en zal in functie daarvan op haar partijbureau beraadslagen of een voortzetting van de gesprekken nog zin heeft”, stelde de N-VA in het persbericht van gisterennamiddag.

Dat het de N-VA menens is, blijkt uit de verharding van het taalgebruik. Terwijl ’s ochtends een gematigde en verzoenende Siegfried Bracke nog uitgestuurd leek om een opening te creëren in De zevende dag, sprak hij ’s middags van “slechts 10 procent kans op succes”. Het charmeoffensief van Paul Magnette (PS), Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Melchior Wathelet (cdH) bracht de N-VA niet van haar stuk.

“De toon van hun verklaringen was dan wel gematigd, ten gronde viel het echter vooral op dat er net zoals de voorbije twee weken in de highlevelwerkgroep nooit een duidelijk antwoord kwam op de vraag of (een deel van) de personenbelasting naar de deelstaten overgeheveld kan worden. Voor ons blijft dit de cruciale vraag. (...) De N-VA roept de Franstalige partijen dan ook op om na twee weken eindelijk kleur te bekennen: is dit bespreekbaar of niet?”, klonk het.

Franstaligen woest

Dat de partij zelf geen millimeter meer afwijkt van haar standpunt, staat buiten kijf. “We blijven bereid om te onderhandelen over het precieze percentage, maar het móét substantieel zijn. Als dat niet kan, heeft het geen enkele zin om nog eens tien dagen of twee weken te palaveren. Zulke gesprekken dienen dan enkel om een zwartepietenspel te spelen en daar hebben de mensen niets aan. Dan zouden we beter de moed opbrengen om eerlijk aan de bevolking te communiceren wat mogelijk is en wat niet.”

Twee uur later stuurden de Franstaligen op hun beurt een gezamenlijk communiqué uit: “PS, cdH en Ecolo vragen de twee bemiddelaars dat ze de zeven partijen bijeenroepen om de toestand te evalueren.” Volgens hen moeten de onderhandelingen voortgezet worden met het oog op een globaal, evenwichtig akkoord. Daarvoor moet iedereen evenwel water bij de wijn doen, luidde het. Off the record was de toon evenwel heel anders: de Franstaligen zijn woest dat De Wever “via de media” met hen communiceert.

Alles wijst erop dat de N-VA geen genoegen zal nemen met dat antwoord. “Het persbericht is duidelijk”, reageerde de partijwoordvoerder. “Morgen (vandaag, MJ) maken we de balans op.” De kans is groot dat het partijbureau de onderhandelingen stopzet en/of opschort zolang de conditio sine qua non niet vervuld is.

Dat betekent evenwel niet noodzakelijk dat er meteen nieuwe verkiezingen volgen. Er zijn immers geen onderhandelingen bezig. De twee koninklijke bemiddelaars, André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA), hadden de opdracht om die opnieuw op te starten, maar dat is (vooralsnog) niet gebeurd - integendeel, er wordt gecommuniceerd via persberichten en tv-studio’s. N-VA wil vooral laten voelen dat ze niet meedoet aan het rondjes draaien waar sommige Franstaligen op aan lijken te sturen. In dat geval moet de bal maar terug naar de koning worden gespeeld. Langer dan een week lijkt deze situatie hoe dan ook niet houdbaar.

De voorbije drie maanden hebben geleerd dat een einde in de regeringsonderhandelingen niet noodzakelijk een einde betekent, maar feit is dat de N-VA de druk moordend heeft opgeschroefd. Deze keer is er geen weg meer terug.>5