Direct naar artikelinhoud

EU-commissaris Olli Rehn haalt opnieuw uit naar Belgische index

"Niet-flexibele indexeringsmechanismen zijn een gevaar voor de competitiviteit en nefast voor de werkgelegenheid." Dat benadrukt EU-commissaris Ollie Rehn in een opiniestuk in deze krant onder de titel 'De euro is onomkeerbaar, maar hervormen is een noodzaak'.

Het is niet de eerste keer dat Europa vragen stelt over de manier waarop ons land de lonen koppelt aan de levensduurte. "De Commissie is nooit gekant geweest tegen indexeringen van lonen op zich. Indexeringen kunnen een doeltreffend middel zijn om de koopkracht van de mensen te vrijwaren en geordende arbeidsverhoudingen te behouden. Maar, indien indexeringsmechanismen niet flexibel zijn, zijn ze een gevaar voor de competitiviteit van een land ten opzichte van zijn handelspartners, en dus nefast voor de werkgelegenheid."

Het is niet de eerste keer dat Europa op die nagel klopt. Eind mei publiceerde de Commissie haar economische aanbevelingen voor dit jaar. Daarin werd België aangemaand om het systeem van loononderhandelingen en automatische loonindexering te herzien. Vorig jaar was dat ook al het geval.

Toen haalde PS-minister Paul Magnette zwaar uit naar de Finse EU-commissaris voor Economie en Financiën. "Wie is Olli Rehn?", klonk het in een interview met deze krant. Ondanks de vraag van enkele coalitiepartners zoals Open Vld en CD&V om het Belgische indexsysteem bij te sturen, blijft vooral de PS mordicus tegen aanpassingen. De Franstalige socialisten hebben daarbij het regeerakkoord aan hun kant.

Volgens Rehn vinden de problemen met de euro hun oorsprong in "structurele en systemische tekortkomingen" in de eurolidstaten. "Wat we nu moeten doen is op korte termijn de druk van de financiële markten lichten en ademruimte creëren en anderzijds moeten de lidstaten structurele hervormingen doorvoeren die de stabiliteit van de eurozone op lange termijn garanderen."