Direct naar artikelinhoud

Frankrijk verijdelt 'zwaarste aanslag sinds 1996'

De Franse politie heeft een plot ontmaskerd dat tot de zwaarste bomaanslag sinds de jaren negentig had kunnen leiden. Dat heeft openbaar aanklager François Molins gisteren gezegd.

Molins deed zijn uitspraak in het kader van het onderzoek naar 12 verdachten die vorig weekend werden opgepakt. Een 13de verdachte werd door de politie neergeschoten toen hij met een revolver dreigde.

De groep werd opgerold na een aanslag tegen een Joodse winkel in Sarcelles, een voorstad ten noorden van Parijs. De arrestaties leidden naar een garage ten oosten van de hoofdstad waar de politie woensdag een grote hoeveelheid chemicaliën en ander potentieel terreurmateriaal aantrof. Het gaat om kalium, nitraat, zwavel, wekkers, een snelkookpan enzovoorts. Ook vonden de autoriteiten geweren, een hoop munitie en baargeld.

Uit de eerste conclusies van het onderzoek blijkt nu dat de groep inderdaad van plan was een aanslag te plegen. "Het gaat vermoedelijk om de zwaarste terreurgroep sinds 1996," zei Molins, verwijzend naar de Groupe Islamique Armé (GIA) die in dat jaar toesloeg in het Parijse metrostation Saint-Michel. Daarbij vielen acht doden en honderden gewonden.

De vrees voor terreur heeft Frankrijk al een tijdje in de ban. Islamistische groepen hebben het niet begrepen op het Franse beleid in Afghanistan, het Midden-Oosten en de noordelijke Sahel. Ook het spook van Mohammed Merah waart door Frankrijk, de 24-jarige jongeman die eerder dit jaar zeven mensen doodde in Toulouse.