Direct naar artikelinhoud

Standard winnaar van speeldag

Standard is met de hakken over de sloot de grote winnaar geworden van de eerste 'Super Sunday' van het seizoen. Het won op Genk dankzij een sterke Kawashima, goals van Ezekiel na... 10 seconden en Mpoku in de toegevoegde tijd.

Na twee opvallende invalbeurten tegen Oostende en OHL, telkens gekruid met een doelpunt, werd Camus gisteravond beloond met een basisplaats ten koste van Limbombe. Recordtransfer Mboyo startte op de bank.

Luzon koos in de spits voor het duo Batshuayi-Ezekiel en bevestigde Oztürk centraal op het middenveld naast Buyens.

Vorig seizoen debuteerde Rednic als coach van Standard op Genk met 0-2 winst. Voor Luzon was het gisteravond in Genk zijn eerste grote test tegen - dixit de Israëli - op dit ogenblik de beste ploeg van België. Bij nader inzien dekte Luzon zich met die verklaring goed in. Stel dat je geklopt wordt op het veld van de besten, dan is dat geen oneer.

Blitzstart

Standard nam een onverbeterlijke start, dankzij een ingestudeerd nummertje. Zoals ze dat donderdagavond in de Europese return tegen Xanthi deden, stormden de Rouches van bij de aftrap naar voren, Ciman verstuurde een verre bal, Van Damme kopte door en de ongedekte Ezekiel lepelde de bal netjes over Köteles. 0-1 na tien seconden! Een nieuw record voor Standard, want twee seconden sneller dan het fameuze doelpunt van Negouai begin december 2008 op Westerlo.

Genk koud gepakt? Achteraan wel, voorin niet. Onmiddellijk na het openingsdoelpunt was er een miraculeuze redding nodig van Ciman om de gelijkmaker te voorkomen. Buffel schoof op zijn rechterflank voorbij Van Damme en zette voor. Vossen kopte buiten bereik van Kawashima naar doel, maar Ciman haalde de bal acrobatisch van de doellijn weg.

Na vijf dolle minuten begon Genk zich te verstrikken in de degelijke organisatie van Standard, met Buyens en Oztürk nadrukkelijk in beeld in de recuperatie en Kanu onverzettelijk in zijn duels met Vossen. Tot de rust werd Kawashima nog slechts één keer op de proef gesteld. De Japanner duikelde een vrije trap van Camus uit zijn doelvlak, na een onnodige overtreding van Oztürk.

Even onnodig was het protest van Opare, nadat hij door De Ceulaer foutief werd opgehouden. Een gele kaart vragen voor de tegenstander - hoe terecht dat ook is - mag niet. Spelleider Verbist paste de regel toe: hij gaf de Ghanees geel.

Dat was zowat het enige Luikse minpuntje uit de eerste helft, waarin de Rouches een collectief gave prestatie leverden, gebaseerd op terugplooien en pijlsnel omschakelen. Luzon heeft er de spelers voor en de spelers de juiste wedstrijdmentaliteit. We zijn benieuwd hoeveel kilometers de lopers van Standard afleggen in 90 minuten.

Genk komt

Genk kwam na de rust los. Het Luikse middenveld en de defensie kwamen onder druk te staan. Luzon zag de bui hangen, keelde zich schor, kreeg zijn ploeg niet vooruit, werd zeer nerveus en werd, net als tegen Mechelen en Lierse, tot kalmte aangemaand door de spelleiding. Vossen kopte rakelings over, Camus mikte een vrije trap midden de toeschouwers achter het doel van Kawashima. Gorius ontsnapte aan een tweede gele kaart na een overtreding, voeten vooruit, op Batshuayi.

Halfweg de tweede helft deed Been wat eerder werd verwacht. Hij bracht Mboyo in ter vervanging van Hyland. Bij Standard werd op hetzelfde moment Batshuayi vervangen voor De Camargo. Genk bleef dominant. Kawashima hield De Ceulaer en Gorius van een doelpunt en een deviatie van Mboyo kaatste van de onderkant van de lat opnieuw in het veld. Het was vrouwen en kinderen eerst in de Luikse rechthoek. Been bracht nog Limbombe en Kumordzi.

Standard maakte de match vol met tien, nadat Van Damme één minuut voor het ingaan van de toegevoegde tijd met twee gele kaarten - eerst voor spelbederf en binnen dezelfde onderbreking voor protest - werd weggestuurd. In de toegevoegde tijd besliste Mpoku de match met een doelpunt op vrijschop.