Direct naar artikelinhoud

'Clan' goes to Hollywood

Mooie Belgische primeur vanuit Hollywood: Clan, de serie over vier zussen die samen 'de Kloot' willen vermoorden, krijgt als eerste Vlaamse tv-fictiereeks ooit een remake in de VS. Zonder 'JR returns'-wending.

Het hing al een tijdje in de lucht. In maart al raakte bekend dat productiehuis Caviar over de plas gesprekken voerde over een tweede leven voor de populaire VTM-reeks Clan. Nu is de deal ook rond. Althans: de script development deal, Hollywoodiaans voor: een overeenkomst om een scenario en een eerste aflevering uit te werken. Daarvoor gaat Caviar in zee met de Amerikaanse zender A&E, eigendom van onder meer Walt Disney.

Eerder tekende het productiehuis al een contract met studio eOne, die showrunner en executive producer Steve Blackman aan boord haalde. Hij zal de serie adapteren en opvolgen. De man is geen kleine garnaal. Op zijn cv prijken series als Private Practice, Bones en NYPD Blue en recent nog was hij consulting producer voor Fargo, een spin-offserie van de gelijknamige film van de Coen-broers.

"Hij begrijpt de essentie van de serie", vertelt Malin-Sarah Gozin, die Clan bedacht en het scenario schreef. "Ook voor hem is moraliteit de thematiek van de reeks. Wat is goed? Wat is slecht? En hoe dun is de grens tussen beide? Hij wil het donkere kantje van Clan absoluut behouden, wat voor mij heel belangrijk was. Bovendien komt Steve uit Canada, waar ze fictie op een iets Europesere manier benaderen. Ook dat vond ik een troef. Hij kan the American way met die meer Europese visie verzoenen."

Tweede seizoen

Grote handicap voor Vlaamse fictie in het buitenland is dat de meeste topreeksen maar een seizoen liepen. Ga maar na: Van vlees en bloed, Met man en macht, Quiz Me Quick, en ja, ook Clan. Het is een van de redenen waarom tot nog toe geen enkele vaderlandse fictieserie de oversteek naar Amerika maakte.

"Steve kwam met een creatieve oplossing", zegt Bert Hamelinck, managing director van productiehuis Caviar, aan de telefoon vanuit LA. "Pas in het tweede seizoen wordt duidelijk wie 'de Kloot' vermoordde. Logisch, als je erover nadenkt."

"Steve is erin geslaagd de serie open te breken en daarvoor had hij gelukkig geen 'JR returns'-wending nodig", lacht Gozin. "In de tien afleveringen die ik schreef zat zoveel plot en zoveel karakterevolutie dat het ook voor mezelf soms betrekkelijk kort werd. Steve zal meer tijd kunnen nemen om bijvoorbeeld de relatie van Rebekka en Matthias en die van Veerle en Ben uit te diepen."

Niet alleen A&E toonde interesse, ook andere zenders, waaronder HBO, hofleverancier van baanbrekende televisie als The Sopranos, Six Feet Under en The Wire. Het lijkt gek om niet met zo'n klepper in zee te gaan. "HBO heeft een honderdtal projecten in ontwikkeling en twee uur televisie per seizoen in de aanbieding", legt Hamelinck uit. "Bij A&E is de kans gewoonweg veel groter dat de remake ook effectief het scherm haalt."

"Bovendien", vult Gozin aan, "kon Caviar bij A&E betrokken blijven als executive producer. Zo kunnen we de remake blijven opvolgen."