Direct naar artikelinhoud

Eeuwenoude discussie over gelijk prijzengeld

Na uitspraken van Gilles Simon is de discussie over gelijk prijzengeld voor vrouwen weer in alle hevigheid opgelaaid. 'Het mannentennis is interessanter dan het vrouwentennis en daarom zou ons prijzengeld hoger moeten zijn', vindt de Fransman.

Leuk, die tennissters op Wimbledon, maar ze behoren natuurlijk minder prijzengeld te krijgen dan de mannen. De conservatieve All England Club heeft dat vooroordeel 120 jaar lang bevestigd. Pas sinds 2007 loopt Wimbledon in de pas met de andere grandslamtoernooien door mannen en vrouwen gelijk te belonen. "Onterecht", vindt de Fransman Gilles Simon. "Het mannentennis is interessanter dan het vrouwentennis en daarom zou ons prijzengeld hoger moeten zijn."

De discussie is al zo oud als Wimbledon zelf en wordt vrijwel jaarlijks afgestoft door één van de mannelijke deelnemers. Wimbledonkampioen Richard Krajicek wordt in Londen nog altijd herinnerd aan zijn beruchte uitspraak over de 'vette varkens' in het vrouwentennis, die op betere banen mochten spelen dan de mannen.

Nu zette Simon de grijsgedraaide cd op en het effect was wederom verpletterend. Zijn visie is pikant omdat hij onlangs is verkozen in de spelersraad van de Association of Tennis Professionals (ATP). Verkondigt Simon de heersende mening in de ATP World Tour? "Alle 128 mannen op Wimbledon denken er net zo over als ik. Ze durven het misschien niet allemaal hardop te zeggen."

Een Russische tennisdiva zette Simon op zijn plaats. "Vrouwen hebben zo lang gevochten voor gelijke rechten in de sport", aldus Maria Sjarapova. "Het was een enorme uitdaging en niemand steunde ons. We hebben het pas sinds kort voor elkaar. En ik weet zeker dat iets meer mensen naar mijn partijen komen kijken dan naar die van hem."

Geen gelijke rechten

Volgens Simon tellen gelijke rechten niet in de sport. "In de entertainmentindustrie gaat het niet om de sekse of de arbeid die je levert. Je hebt artiesten als Shakira, die geweldig kunnen zingen en daarvoor vorstelijk worden betaald. En je hebt harde werkers die alleen onder de douche zingen en anoniem blijven. Triest, maar waar."

Je wordt naar marktwaarde betaald, stelt Simon. "Ik accepteer dat Sjarapova beroemder is dan ik. Dus verdient ze ook meer dan ik. Daar gaat het niet om. Maar kijk naar de prijzen voor de kaartjes voor de finales en je ziet het verschil." Op Wimbledon is de marge niet zo groot. Een kaart voor de mannenfinale kost 150 euro, die voor de vrouwen 18,75 euro minder. En ja, die wedstrijd is eerder afgelopen.

Simon wees naar het prijzengeld op de reguliere toernooien in de WTA Tour en de ATP World Tour. "Ik weet hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Maar de sponsors staan eerder in de rij voor de mannen dan voor de vrouwen." En uitdagend: "Op de grandslamtoernooien hebben de vrouwen het wel degelijk aan de mannen te danken dat ze een topsalaris krijgen."

En kleurloze tennissers als Simon hebben het te danken aan mannelijke iconen als Federer, Nadal en Djokovic dat ze vaak meer krijgen betaald dan ze op grond van hun status verdienen.