Direct naar artikelinhoud

Gordon Brown beschuldigt Rupert Murdoch van leugens

De voormalige Britse premier Gordon Brown heeft media-magnaat Rupert Murdoch ervan beschuldigd dat die justitie van valse informatie voorzag. Dat zei hij tegenover een parlementaire onderzoekscommissie.

Wie heeft er onder ede zitten liegen: Rupert Murdoch of Gordon Brown? Deze vraag rees gisteren na de getuigenis van de voormalige Labour-premier bij het Leveson-onderzoek naar de persethiek. Enkele weken geleden had Murdoch verklaard dat een wat geestelijk verwarde Brown hem eind september 2009 had gebeld om hem en zijn kranten de oorlog te verklaren. Brown ontkende zelfs dat er een telefoongesprek had plaatsgevonden.

Er werd met spanning uitgekeken naar het optreden van Brown, die nog maar weinig in het openbaar verschijnt. Daarentegen is zijn trouwe vazal Tom Watson op prominente wijze betrokken bij de strijd tegen Murdoch en diens News International, onder meer als lid van de Kamercommissie die heeft geoordeeld dat de persbaron niet geschikt is om een onderneming te besturen. De vendetta zou zijn oorsprong vinden bij het vermeende telefoontje van Brown na de beslissing van Murdoch om diens regering niet meer te steunen.

Brown en Murdoch hadden tot dan toe een redelijke werkrelatie. En ook hun vrouwen konden het goed met elkaar vinden. Dat is opmerkelijk omdat The Sun, Murdochs melkkoe, in 2006 op haar voorpagina had geopenbaard dat Browns zoon Fraser lijdt aan een taaislijmziekte, een ernstige, erfelijke aandoening. De voormalige hoofdredactrice van de boulevardkrant, Rebekah Brooks, had beweerd dat de Browns toestemming hadden gegeven voor publicatie.

Brown verklaarde nu dat Brooks, net als haar baas, heeft gelogen. De krant had hem geïnformeerd over de aanstaande publicatie. Aanvankelijk had Brown geroepen dat de krant op een illegale manier aan medische dossiers was gekomen, maar nu blijkt dat een ziekenhuismedewerker naar de informatie had gelekt. Bij zijn ondervraging toonde Brown een schriftelijke verontschuldiging van het ziekenhuis. Tevens zei hij dat hij zich zelf nooit schuldig had gemaakt aan het lekken van negatieve informatie over zijn rivaal Tony Blair, dit tot verbazing van de parlementaire pers.

Na Brown was het de beurt aan minister van Financiën George Osborne om tekst en uitleg te komen geven over zijn relatie met de pers. In oppositie was Osborne naast woordvoerder Financiën de partijstrateeg. Het was zijn idee om ex-News of the World-hoofdredacteur Andy Coulson als spindoctor in te huren. Dat was een gewaagde zet omdat Coulson daar was opgestapt nadat twee van zijn journalisten waren veroordeeld wegens het afluisteren van leden van het koningshuis. Coulson wist Osborne ervan te overtuigen dat het ging om enkele rotte appels in de mand, hetgeen niet conform de waarheid bleek te zijn, zo moest Osborne constateren.