Direct naar artikelinhoud

Chinezen houden Option recht (bis)

Voor de tweede keer in een half jaar smukt het Chinese Huawei de cijfers van Option op. KBC Securities vindt de toestand alarmerend.

Eind oktober dreven loodzware geldzorgen de Leuvense specialist in draadloze communicatie in de armen van zijn aartsvijand. Huawei had op unfaire wijze - onder meer door het gebruik van dumpingprijzen - Options verkoop van draadloze USB-modems doen opdrogen. Met de gekende financiële problemen tot gevolg.

Option klaagde de Chinese praktijken aan bij de Europese Commissie. Een dreigend onderzoek deed Huawei eieren voor zijn geld kiezen en investeren in een dochter én de software van Option. In ruil voor een cheque van 35 miljoen euro lieten de Leuvenaars hun klachten vallen. Op slag waren de geldzorgen van de baan.

In het eerstekwartaalrapport is Huawei opnieuw alomtegenwoordig. Logisch, de Chinezen namen voor 60 miljoen euro een licentie op de connectiesoftware en dat levert Option een jaar lang kwartaal na kwartaal inkomsten op.

In het eerste kwartaal is dat ongeveer de helft van de 13,6 miljoen euro totale omzet die Option rapporteerde. Zonder Huawei zou de omzet dus maar ongeveer 7 miljoen euro bedragen. Vorig jaar in dezelfde periode, toen Huawei nog niet in het plaatje voorkwam, bedroeg Options omzet 13,1 miljoen euro. “Waarom zou je Huawei uit het cijfer halen? Het is een commerciële deal als elke andere”, reageert woordvoerder Jan Poté.

Nico Melsens, analist van KBC Securities, is niet overtuigd. Hij maakt zich zorgen over de slaagkansen van Options nieuwe strategie, de focus op software in plaats van op hardware: “De onderliggende omzet verdampt in een alarmerend tempo. Het blijft wachten op belangrijke deals.”

Option belooft dat de nieuwe oplossingen vanaf de tweede jaarhelft zullen bijdragen tot de resultaten. Melsens is niet onder de indruk: “Midden 2010 sprak Option al van een goede verkoopspijplijn en interessante opportuniteiten in alle segmenten, ook al zouden ze voor 2011 niet bijdragen tot de resultaten.”

Geen grote contracten

Option-woordvoerder Poté geeft toe dat er nog geen grote contracten zijn getekend. Dat is deels het gevolg van de deal met Huawei. “Onderschat niet hoeveel mensen je op zo’n deal van 60 miljoen moet zetten.” Een concreet cijfer kan hij niet kwijt. Option kromp de voorbije jaren van meer dan 700 tot 240 werknemers.

Die herstructureringen leverden het bedrijf, ondanks de lage omzet, na drie maanden een positieve bedrijfskasstroom op van 0,9 miljoen euro.

Option blaast vandaag in Leuven verzamelen voor zijn aandeelhoudersvergadering. Het is uitkijken welke vragen de aandeelhouders in petto hebben voor gedelegeerd bestuurder Jan Callewaert.

Op 16 mei moeten de aandeelhouders een tweede maal naar Leuven om te stemmen over het voortbestaan van het technologiebedrijf. De vennootschapswetgeving verplicht hen daartoe, nadat het eigen vermogen door de verliezen onder de helft van het maatschappelijk kapitaal is gezakt.

Eind december 2010 klokte het eigen vermogen af op 4 miljoen euro, terwijl het maatschappelijk kapitaal 12,2 miljoen euro bedroeg. Een “tijdelijke situatie” benadrukt Option die “aanzienlijk verbeterde” dankzij de deal met Huawei.