Direct naar artikelinhoud

Politici creëren eigen Dexiakluwen

Nu ook het Brussels Parlement een bijzondere Dexiacommissie heeft opgericht, dreigen de parlementaire onderzoeken naar de ontmanteling van Dexia stilaan even inefficiënt te worden als de bank zelf. Dat toonde ook de gesloten zitting met voorzitter Jean-Luc Dehaene in het Vlaams Parlement gisteren aan.

De hoorzitting in de commissie Financiën van het Vlaams Parlement moest en zou achter gesloten deuren gebeuren. Zo was het een maand geleden beslist en daar wilde commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) tot grote ergernis van de oppositie niets aan veranderen. Een erg vreemde situatie aangezien Dehaene er zelf niet tegenop zag om publiek zijn zegje te komen doen én hij twee dagen eerder samen met CEO Pierre Mariani in alle openheid de federale parlementsleden te woord had gestaan.

De Vlaamse parlementsleden wilden van Dehaene onder meer weten of de informatiedoorstroming van de bank naar grootaandeelhouder de Gemeentelijke Holding wel naar behoren was verlopen. Eerder had Holdingvoorzitter en lid van de raad van bestuur van Dexia Francis Vermeiren verklaard dat hij niet op de hoogte was van de risicovolle operaties met renteswaps die de bank mee de das hebben omgedaan.

Dehaene was echter zeer duidelijk in zijn antwoord: alle bestuurders hadden te allen tijde toegang tot alle nodige informatie, klonk het. Het auditcomité van Dexia lichtte volgens Dehaene immers voortdurend de liquiditeitspositie van de bank door en stelde zijn rapporten ter beschikking van de raad van bestuur. Met die boodschap zette de CD&V'er zich op de lijn die CEO Mariani maandag in de Kamer al had aangehouden. De commissieleden toonden zich achteraf tevreden over de manier waarop Dehaene op hun vragen had geantwoord, maar door tijdsgebrek werd de Dexiavoorzitter gevraagd op een andere datum nogmaals voor de commissie te verschijnen. Al zal dat pas na 21 november kunnen, wanneer Dehaene opnieuw in de federale Dexiacommissie verwacht wordt.

Efficiëntie

Het doet stilaan ernstige vragen rijzen over de efficiëntie waarmee de verschillende parlementaire onderzoeken naar de ontmanteling van Dexia gevoerd worden. In het Vlaams Parlement werd beslist om volgende week ook de financiële toezichthouders Luc Coene (Nationale Bank) en Jean-Paul Servais (FSMA) te horen, maar ook zij worden later nog in de Kamer verwacht. Bovendien besliste ook het Brussels Parlement gisteren om als gevolg van de Dexia-affaire een bijzondere commissie over het beheer van de Gemeentelijke Holding op te richten. Terwijl ook het Vlaams Parlement zich op die Gemeentelijke Holding focust, neemt men in de Kamer de hele Dexiasaga onder de loep, maar de eerste hoorzittingen in de verschillende parlementen maakten nu al duidelijk dat de werkzaamheden elkaar grotendeels overlappen.

Aan Vlaamse kant gingen er gisteren dan ook stemmen op om een en ander de komende weken beter te coördineren. "Misschien wordt het tijd dat Van Rompuy eens contact opneemt met de voorzitster van de federale Dexiacommissie", zegt Filip Watteeuw (Groen!). Ook John Crombez (sp.a) suggereert om desnoods gedeeltelijk samengevoegde vergaderingen te organiseren.

"Praktisch onhaalbaar", is echter het oordeel van Eric Van Rompuy (CD&V). "Dan moeten we het Brussels en Waals Parlement er ook bij betrekken. Zo'n interparlementaire commissie is onrealistisch. Al klopt het wel dat we er geen race van moeten maken om bepaalde getuigen eerst te horen." Ook de voorzitster van de federale Dexiacommissie, Marie-Christine Marghem (MR), is niet gewonnen voor het idee. "Juridisch ligt dat heel moeilijk", zegt Marghem. "Bovendien, als Dehaene in drie verschillende parlementen moet opdraven, is hij daar zelf verantwoordelijk voor. Het is toch hij die de staatshervorming heeft doorgevoerd."

Getuigenlijst

Ondertussen raakten de leden van haar commissie het gisteren wel eens over een eerste lijst van getuigen die zullen worden uitgenodigd. Naast dus opnieuw Dexiavoorzitter Jean-Luc Dehaene gaat het om zijn voorgangers François Narmon en Pierre Richard en de voormalige CEO's Axel Miller, Claude Piret, Stefaan Decraene, Jos Clijsters, Xavier de Walque en Dirk Bruneel. Ook de aandeelhouders Arco en de Gemeentelijke Holding zullen langskomen. De delicate beslissing over welke politiek verantwoordelijken rekenschap moeten komen geven, schoven de parlementsleden voor zich uit. Al blijven de namen van Elio Di Rupo, Herman Van Rompuy en Europees commissaris Neelie Kroes wel op de 'brutolijst' van mogelijke getuigen staan waaruit de commissie de volgende maanden kan putten.