Direct naar artikelinhoud

Meer jongeren naar jeugdparket

Alsmaar meer jongeren komen in aanraking met het gerecht, zo blijkt uit Justitie in cijfers 2010. Tussen 2005 en 2008 werd 13 procent meer minderjarigen aangemeld bij de jeugd-parketten in ons land. Doorgaans komen jongeren steeds meer in problematische opvoedingssituaties terecht.

Justitie stelt vast dat aantal problematische opvoedingssituaties sterker toeneemt dan jeugdmisdrijven

Uit de cijfers blijkt verder dat de problematiek van verstoorde gezinnen de jeugd-magistraten niet onberoerd laat: ‘slechts’ 50 procent van de problematische opvoedingssituaties (POS) wordt geseponeerd. Bij als misdaad omschreven feiten (MOF) ligt de seponeringsgraad veel hoger: 70 procent.

In het kader van een onderzoek van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, zie pagina 1) beschikt Justitie over betrouwbare cijfergegevens omtrent de aanmeldingen van protectionele zaken op 23 jeugdparketten in ons land voor de jaren 2005, 2006, 2007 en 2008.

De cijfers, zo benadrukt Justitie, geven slechts een fragmentarisch beeld van de problematiek in kwestie en zijn verre van de ‘gerechtelijke waarheid’. In deze fase van de procedure, de aanmelding bij het jeugdparket, is het namelijk nog niet zeker of de minderjarige het als misdaad omschreven feit (MOF) effectief heeft gepleegd of dat het kind zich echt in een problematische opvoedingssituatie (POS) bevindt.

Alle nuanceringen in acht genomen is er hoe dan ook sprake van een toename van het aantal dossiers (plus 14 procent tussen 2005 en 2008) en het aantal minderjarigen (plus 13 procent) bij de jeugdparketten. In 2005 ging het nog om 80.000 minderjarigen die werden aangemeld bij het jeugdparket, drie jaar later waren het er al meer dan 90.000. Terzijde: het gaat om meer zaken dan minderjarigen, wat betekent dat bepaalde minderjarigen voor meerdere feiten worden aangemeld.

Over het algemeen worden meer MOF’ers dan POS’ers aangemeld, maar die laatste groep is tussen 2005 en 2008 sterker gestegen dan de eerste. Op drie jaar tijd zijn de POS-zaken met 17 procent toegenomen tot iets meer dan 50.000 dossiers. De MOF’ers zijn met amper 11 procent gestegen, maar zitten wel bijna aan 60.000 dossiers.

De ratio tussen POF en MOS varieert naargelang de taalgemeenschap: in Vlaanderen zijn meer jeugdmisdrijven terwijl in de Franse Gemeenschap het aantal problematische opvoedingssituaties groter is. In Brussel is het fiftyfifty.

Liever dan in absolute aantallen rekent Justitie met de aanmeldingsgraad: het aantal meldingen per 1.000 minderjarigen die in een gerechtelijk arrondissement wonen. Daaruit blijkt dat de meeste POS’ers, kinderen tussen 0 en 18 jaar, worden aangemeld in Luik, Dinant en Charleroi. In de arrondissementen Mechelen, Hasselt, Turnhout, Leuven, Gent, Dendermonde, Brugge en Veurne gaat het om minder meldingen, maar ze nemen wel jaar na jaar gestaag toe.

De aanmeldingsgraad van MOF-zaken verwijst naar de jongerenbevolking tussen twaalf en achttien jaar. Hier scheren Dinant, Marche-en-Famenne en Brussel hoge toppen, terwijl in Turnhout en Luik sprake is van een systematische toename.

Wanneer het gaat over het vervolgingsbeleid van de jeugdparketten, blijken de problematische opvoedingssituaties de jeugdmagistraten na aan het hart te liggen. Terwijl bij de MOF’ers in dertien jeugdparketten 70 procent van de dossiers geseponeerd wordt, gaat het bij de POS’ers in diezelfde parketten maar om de helft.

Ook hier gaat het niet om ‘kale’ sepots, benadrukt Justitie in haar rapport. “Zo is het best mogelijk dat een zaak zonder gevolg wordt geklasseerd nadat de jeugdrechter werd gevorderd en een dagvaarding niet langer nodig werd geacht.”

Twintig procent van de parketbeslissingen in een POS-dossier hebben betrekking op een doorverwijzing naar de vrijwillige hulpverlening, 30 procent betreft een doorverwijzing naar de jeugdrechter. De sepots in een POS-zaak hebben in zeven op de tien gevallen te maken met technische redenen: geen misdrijf, geen gevaar of onvoldoende bewijzen.

In 2005 80.000 minderjarigen naar jeugdparket, in 2008 al ruim 90.000

In Vlaanderen meer jeugdmisdrijven, in Franstalig België meer problematische opvoedingssituaties

Meeste problematische opvoedingssituaties in arrondissementen Luik, Dinant en Charleroi

Meeste als misdaad omschreven feiten in Dinant, Brussel en Marche-en-Famenne