Direct naar artikelinhoud

Een pareltje 'made in Japan'

Volgend weekend pakt De Morgen uit met een gratis dvd van de Japanse serie Shokuzai. Onze recensent Jules Hanot bekeek de reeks al en zag dat het goed was.

In tijden waarin Scandinavische thrillers alsThe Killing,The BridgeofBorgende wereld veroveren en er amper tijd overblijft om toppers alsThe Newsroom,Breaking BadofGame of Throneste bekijken, leek een bijna vijf uur durend psychologisch drama uit Japan net iets te veel van het goede voor de simpele recensent. Het zou wel weer traag, 'arty farty' en ondoordringbaar zijn.

Uiteindelijk haalde nieuwsgierigheid het nipt van tegenzin. Gelukkig! Want zodra het eerste schijfje in de gleuf verdween, raakte ik helemaal in de ban van dit even meeslepend als gruwelijk pareltje. Een immer sluimerend mysterie dat je van begin tot einde gegijzeld houdt.

Alles begint met een afschuwelijke misdaad in het plattelandsstadje Ueda. Schoolmeisje Emili wordt op de speelplaats door een jongeman meegelokt en even later vinden de vier vriendinnetjes met wie ze aan het spelen was haar verkracht en vermoord terug in de turnzaal van de school. Hoewel de getraumatiseerde meisjes de dader duidelijk hebben gezien, kunnen ze zich niets herinneren. De politie heeft geen spoor en de moord blijft onopgelost. En dat is niet naar de zin van Emili's door verdriet verscheurde moeder Asako, die het kwartet bij haar thuis sommeert en... vervloekt. Elk op hun manier zullen ze boete doen en rust, geluk noch vergiffenis kennen tot de moordenaar is gevonden.

Vijftien jaar later komen we de meisjes opnieuw tegen. Vier moeizaam volwassen geworden vrouwen die nog steeds gebukt gaan onder de mentale druk van de vloek en, vooral, van een onverwerkt verleden dat hen uiteindelijk middels een keten van tragische gebeurtenissen allemaal ten gronde zal richten. Het breekbare 'popje' Sae raakt verstrikt in een pervers huwelijk dat, eens ze écht vrouw wordt, een dramatische afloop kent. De licht ontvlambare lerares Maki wordt het slachtoffer van zichzelf en van de strenge schoolhiërarchie. Akiko - "Ik ben een beer" - verliest zich helemaal in haar eigen waandenkbeelden en verdenkt haar broer van misbruik van zijn eigen dochter.

Slechts Yuka lijkt, als uitbaatster van een bloemenwinkel, aan de vloek te ontsnappen. Maar niets is minder waar. Ze ontpopt zich als een meedogenloze, egocentrische streber die zelfs haar eigen familie slachtoffer maakt van haar bizarre ambities. Intussen zoekt Asako als een soort wraakgodin de 'vervloekten' van toen weer op en langzaamaan komen we te weten dat ook haar verleden niet bepaald zondenvrij kan worden genoemd.

Meer verklappen we niet. Omdat u deze wel heel aparte reeks zelf moet ontdekken. En geloof ons: het loont de moeite.Shokuzai(boetedoening) geeft zijn vele duistere geheimen slechts mondjesmaat prijs en lijkt amper op de traditionele 'whodunit'. Wanneer, hoe en door wie de dader uiteindelijk ontmaskerd wordt, blijft steeds ondergeschikt aan de magistraal geborstelde portretten van vijf getraumatiseerde en zelfdestructieve vrouwen, die zichzelf het verbod hebben opgelegd om gelukkig te zijn. Hun pijnlijke levensverhalen werden in op zichzelf staande afleveringen gegoten, om pas in het laatste deel als talloze puzzelstukjes verrassend op hun plaats te vallen.

Het door Kiyoshi Kurosawa (onder meerTokyo SonataenPulse) geregisseerdeShokuzaineemt ons, met de mysterieuze Japanse cultuur en taal als nadrukkelijk aanwezige figuranten, mee op een fascinerende ontdekkingstocht doorheen de donkerte van de menselijke ziel. De verbluffende acteerprestaties, de briljante beeldvoering en de even geduldig als zorgvuldig opgebouwde spanning maken van deze Japanse thriller een intelligent, intens en razend verslavend meesterwerkje, dat het sluitende bewijs levert dat verandering van spijs doet eten. Dit is immers geen hapklare 'fastfood' maar een met zorg en liefde gecreëerd uniek gerecht vol merkwaardige maar wonderwel geslaagde smaakcombinaties. Warm aanbevolen.Jules Hanot

Volgend weekend, 19 oktober, gaat de dvd van het eerste deel vanShokuzaigratis mee metDe Morgen. De volgende vier delen zijn via de krant verkrijgbaar voor 4,95 euro.