Direct naar artikelinhoud

Philippe krijgt minder dan Albert

Toekomstig koning Philippe krijgt evenveel overheidsgeld als de huidige vorst. Hij zal echter btw en accijnzen moeten betalen op wat hij met dat geld koopt. Dat komt neer op een daling van zijn budget met 7 procent.

Het kernkabinet, de bijeenkomst van de federale topministers, besliste gisterenavond dat ook de volgende koning een financiële inspanning zal moeten doen in deze crisistijden. Al blijft het een bescheiden inspanning. De overheidsmiddelen die een vorst krijgt om zijn taken uit te oefenen, de zogenaamde civiele lijst, worden bij het begin van zijn regeerperiode vastgelegd en kunnen daarna niet meer worden gewijzigd. Het bedrag waarover Philippe zal kunnen beschikken, blijft identiek aan dat van koning Albert. Het gaat om 11,55 miljoen euro per jaar. Dat bedrag wordt geïndexeerd en geniet van een welvaartsaanpassing.

Albert moest niet alleen geen belastingen betalen op het overheidsgeld dat hij ontving, op alles wat hij kocht was hij ook geen btw en accijnzen verschuldigd. Zo staat er in Laken bijvoorbeeld een benzinepomp waar de koninklijke familie belastingvrij kan tanken.

De civiele lijst blijft belastingvrij. Tot zover verandert er niets. Maar op de aankopen die Philippe zal doen, moeten voortaan btw en accijnzen worden betaald. Dat zou in de praktijk een daling van zijn budget van 700.000 à 800.000 euro betekenen.

Het was premier Elio Di Rupo die het voorstel op tafel heeft gelegd. "Iedereen moet een stuk van de huidige besparingen dragen", legt een regeringsbron uit. Met die envelop moet de koning normaal gezien in staat zijn om alles te betalen om zijn koninklijke functie in te vullen.

Daarnaast moet er ook meer duidelijkheid komen, besliste de regering. Want er zijn een pak medewerkers die door de civiele lijst moeten worden betaald maar op dit moment vanuit het leger, de diplomatie of de politie zijn gedetacheerd. Die worden door Defensie, Buitenlandse Zaken of de federale politie betaald hoewel ze op het paleis werken. Om die oefening volledig te doen heeft de regering eerst alle info van de civiele lijst nodig.

De regering moet nog beslissen over de toekomstige dotatie van Albert en Paola. Gisteren heeft het kernkabinet de kwestie nog niet besproken. Maar volgens regeringsbronnen zou die dotatie vergelijkbaar zijn met die van kroonprins Filip nu. Dat is ongeveer 900.000 euro. "Dat lijkt toch logisch", zegt een bron.

Bij het aantreden van een nieuwe koning is het de gewoonte dat er ook genade wordt verleend aan een aantal veroordeelden. Dat zou beperkt blijven tot mensen die veroordeeld zijn voor verkeersinbreuken, zeker niet voor zware veroordelingen.

Allicht zal er op 22 juli een extra parlementaire sessie plaatsvinden. De Kamerleden zouden alle maatregelen in verband met de troonsafstand moeten goedkeuren. >>7