Direct naar artikelinhoud

'Crapuleus, egoïstisch en crimineel'

'Crapuleus, hallucinant, extreem egoïstisch én crimineel.' Zo noemt politierechter Peter D'Hondt het gedrag van de 26-jarige Guy Bracke die dronken en onder invloed van drugs een dodelijk ongeluk veroorzaakte en wegvluchtte. D'Hondt sprak zijn zwaarste straf ooit uit: 10,5 jaar cel én een levenslang rijverbod.

In de nacht van 9 op 10 oktober vorig jaar stuurde Guy Bracke uit Dendermonde zijn auto in Massemen tegen een muur. Door de klap werd zijn vriendin Annelies Schellekens (28), moeder van vier kinderen, uit de auto gekatapulteerd. Brackes zus zat gekneld in het verhakkelde voertuig. In plaats van de twee te helpen, vluchtte Bracke te voet weg. Schellekens overleefde de klap niet. De politie vond Bracke wat verder van de plaats van het ongeluk, gewond in de berm van een veld. Hij verklaarde dat hij overvallen was; later probeerde hij de politie zelfs wijs te maken dat zijn vriendin achter het stuur had gezeten. Volgens het onderzoek was Bracke ook onder invloed van alcohol en cannabis en reed hij veel te snel: 120 in plaats van de toegestane 70 kilometer per uur. Bracke was bovendien niet aan zijn proefstuk toe: naast vier veroordelingen wegens gewelddelicten was hij ook al 9 keren veroordeeld voor allerhande verkeersinbreuken. Op het ogenblik van het ongeluk had Bracke zelfs een rijverbod van twee jaar.

Kat gestuurd

"Verzachtende omstandigheden werden niet gevonden", zei de Dendermondse politierechter Peter D'Hondt gisteren. Dat Bracke wegvluchtte na het ongeluk noemde de rechter illustratief voor de criminele persoonlijkheid van de beklaagde. "Het is beangstigend, gruwelijk, tactloos en respectloos." In zijn vonnis wees D'Hondt de brokkenchauffeur verder op zijn egoïstische gedrag. "Hij zette het op een lopen terwijl zijn zus zwaargewond en gekneld voortdurend zijn naam schreeuwde. Hij vluchtte terwijl zijn vriendin lag te sterven tegen de gevel die hij had aangereden. Dat is het bewijs van zijn amorele, extreem egoïstische en criminele ingesteldheid! Dit is het gedrag waartegen de samenleving zich moet beschermen", aldus D'Hondt.

Bracke stuurde gisteren zijn kat naar de zitting. Tijdens de pleidooien vorige week vertikte hij het ook antwoord te geven op de vraag of hij iets wilde zeggen tegen de familie van het slachtoffer. Hij raakte niet verder dan "mijn hoofd staat er niet naar". Het openbaar ministerie had met 10,5 jaar effectieve celstraf en een levenslang rijverbod een uitzonderlijk zware straf gevorderd. Peter D'Hondt sprak die straf gisteren ook uit en beval de onmiddellijke aanhouding van Bracke.

Opgelucht

De ouders van Annelies Schillekens reageren emotioneel en tegelijk opgelucht op het vonnis. Haar moeder Jenny De Doncker: "Het is een strenge straf, maar het was ook nodig. Als je bedenkt wat hij allemaal al gedaan heeft. Zo kon het niet verder." Haar vader Guillaume Willekens: "Ik vind die straf terecht. Tegen ons heeft hij ook nooit spijt betuigd."