Direct naar artikelinhoud

De 'body revolution' van Lady Gaga

Lady Gaga start een body revolution. De zangeres showt haar nieuwe, gezondere figuur, fans reageren met webcamfoto's van hun eigen imperfecte lichaam. Charlotte Van Hacht

"Boulimie en Anorexia sinds mijn vijftiende." Met die woorden postte Lady Gaga foto's van zichzelf in een gele tanga en bh op haar website. De ster zegt haar magere lichaam vaarwel en verklaart dat ze trots is op haar vormen. De zangeres moedigt fans aan om hetzelfde te doen.

Tijdens haar optreden in Amsterdam viel het niet te ontkennen: Lady Gaga is niet langer de magere verschijning van een paar maanden geleden. De tabloids smulden van Gaga's nieuwe figuur. Ze publiceerden close-ups van haar benen en lieten voedingsdeskundigen aan het woord. "Alcohol", zei de ene. "Zwanger", zei de andere. Gaga gaf toe dat ze elf kilo was bijgekomen door te genieten van de Italiaanse keuken, en zei dat ze zich nergens voor schaamde. Bij wijze van statement postte ze een naaktfoto van zichzelf op het toilet.

Een paar dagen later volgden de foto's in het gele setje. De zangeres postte ze met een statement: "De body revolution is begonnen, wees dapper, overwin je onzekerheden en post een foto." Fans reageren met webcamfoto's en schaars geklede zelfportretten in de spiegel. "Een boodschap als deze is ongetwijfeld belangrijk", zegt Myriam Vervaet, psychologe en gedragstherapeut bij de afdeling eetstoornissen van het UZ Gent. "Lady Gaga is een jongerenicoon en ze zweert magerzucht af. Dat kan ik aleen maar toejuichen."

Risicogroep

De oproep van Lady Gaga is volgens de psychologe vooral een goede zaak voor groepen die risico lopen op eetstoornissen. "Mensen die al aan anorexia lijden, filteren het nieuws en de informatie die ze lezen. Ze lezen enkel berichten die stellen dat eten gevaarlijk is. Beelden van gezonde, slanke of mollige lichamen als de foto's van Lady Gaga interesseren hen niet. Bij jongeren die tot de risicogroep behoren, dringt zo'n boodschap wel door. Tieners verkiezen de boodschap van idolen boven die van experts."

Gaga kwam een paar maanden geleden in het nieuws omdat ze er ongezond mager uitzag. Stefani Joanne Angelina Germanotta, zoals de ster echt heet, was een normaal gebouwd meisje toen ze haar carrière als zangeres begon. Drugsgebruik en onregelmatig eetgedrag zorgden ervoor dat Germanotta van mollig tot slank naar graatmager ging en weer terug. In april dit jaar zorgde de ster nog voor ophef toen ze haar strijd tegen de kilo's op Twitter besprak. "Ik heb net twee lessen spinnen achter de rug. Ik eet een slaatje, maar droom van een cheeseburger." Vooral die laatste zin zette kwaad bloed bij verenigingen die eetstoornissen willen bestrijden.

De Little Monsters (de bijnaam van Gaga's fans) hebben Mother Monster die uitspraken vergeven. Ze posten foto's van zichzelf op de fansite en schrijven net als Gaga waarom ze complexen hebben over hun lichaam. "Ik vind mijzelf dik, maar Gaga maakt me zelfzeker", schrijft een meisje bij een foto van haar ronde lichaam in de spiegel. Gaga's eigen bekentenissen lijken veel fans met eetstoornissen te inspireren. Berichten als "Ik lijd aan anorexia en heb mijn lichaam nog nooit aan iemand getoond, tot vandaag. Het is tijd om dapper te zijn, tijd om te vechten" zijn geen uitzondering. Een jongen post een foto van zichzelf op hakken. "Ik draag make-up en hoge hakken wanneer ik dat wil. Wie daar niet mee kan leven, kan oprotten."

Lady Gaga komt komende zaterdag naar het Sportpaleis.