Direct naar artikelinhoud

Tussen exorcisme en godsminnende gospel Gezien in 30CC in Leuven

RockEr werd reikhalzend uitgekeken naar de intrede van David Eugene Edwards, die met Wovenhand een kleine ronde van België maakt. In Leuven bleef hij alvast onder de verwachtingen.

Halverwege de jaren negentig maakte predikantenzoon David Eugene Edwards met zijn band 16 Horsepower enkele van de mooiste americana-platen sinds The Band zichzelf had ontbonden. In 2005 ging Edwards alleen door met zijn soloproject Wovenhand. Met die band breide de songschrijver uit Colorado een voor de hand liggend vervolg aan de folk en alternatieve country van 16 Horsepower, alleen was de magische extra die van die laatste band zo'n legende maakte bij Wovenhand een beetje zoek.

Voor zijn dit jaar verschenen plaat bouwde Edwards zijn aanvankelijke soloproject uit tot een volwaardige band. Het gevolg was dat The Laughing Stalk klinkt als vintage Wovenhand, maar dan met fors gebalde vuisten. Die fenomenale plaat ten spijt, was het een aanpak die live minder goed werkte.

Aanwezigen in 30CC waren getuige van een bevreemdend schouwspel, dat onbesuisd exorcisme afwisselde met godsminnende gospel. Zelden zagen we Edwards zo vitaal performen. De strenge Bijbelverzen die hij tussen de songs door een stem vervormende microfoon joeg, deden vermoeden dat hij in een gemene trance verkeerde. Als Edwards op zijn preekstoel stond, was het Beloofde Land nabij. Muzikaal was het echter Sodom en Gomorra. De nochtans bloedmooie songs werden aan een kruis van argeloos gitaargeweld genageld. Alle schoonheid ging verloren in onnodige krachtpatserij die hoekigheid probeerde te combineren met zompige country.

Er was een tijd dat Edwards aan een half concert genoeg had om bij de meest overtuigde atheïst sympathie voor het geloof op te wekken. In Leuven liet de man zien dat een doorvoelde aanwezigheid van de Heilige Geest ook iets erg benauwds en zelfs angstaanjagends kan zijn. Edwards behoort met al even excentrieke collega's als Bill Callahan en Bonnie 'Prince' Billy tot de elite van de alternatieve songschrijvers. Helaas kwam in deze setting zijn ambacht onvoldoende tot zijn recht.

Wovenhand staat vanavond nog in De Spil in Roeselare, op 26 september in de Warande in Turnhout en op 28 september in L'Eden in Charleroi.