Direct naar artikelinhoud

Dineren, blazen en taxi bellen

Wie uit eten gaat bij restaurant Volta in Gent kan voortaan een pak veiliger de baan weer op. Bij het buitengaan kunnen gasten het alcoholgehalte in hun lichaam controleren.

De Alcolab hangt discreet naast de deur van het restaurant. Wie naar buiten gaat en van plan is om achter het stuur te kruipen kan hier op nauwelijks tien seconden tijd controleren of hij daarvoor niet te diep in het glaasje gekeken heeft. Even in het toestel blazen via een rietje volstaat.

"De Belg heeft nogal de neiging om te denken dat hij perfect in staat is om te rijden wanneer hij een paar glazen gedronken heeft", zegt Vincent Leus, initiatiefnemer van het project en vader van de in 2009 verongelukte Emilie Leus. De achttienjarige studente geneeskunde kwam samen met twee vriendinnen om het leven nadat een benevelde jongeman de fietsende meisjes van de weg maaide. Een jaar later hield haar vader het Fonds Emilie Leus boven de doopvont, een initiatief waarmee hij verkeersslachtoffers wil ondersteunen en aan preventie werkt.

Vincent Leus zag de alcoholtesters voor het eerst toen hij met zijn vrouw Nathalie naar Rome trok om er hun vijfentwintigste huwelijksverjaardag te vieren. "Daar hangen die toestellen in bijna elk restaurant", vertelt Leus. "Voor 10 of 20 eurocent kan je controleren hoeveel alcohol je in het bloed hebt. Mensen maken er echt gebruik van ginder. Als het daar kan, waarom dan hier niet?"

Wachten in de bar

Een alcoholtester op restaurant, de plek bij uitstek waar geld verdiend wordt met de verkoop van alcohol, het lijkt geen evidente combinatie. "Ik ben ervan overtuigd dat de installatie van dit toestel geen effect zal hebben op de omzet", zegt Peter Vyncke, eigenaar van restaurant Volta. "We zien nu al geregeld dat mensen hun wagen laten staan wanneer ze het gevoel hebben dat ze te veel gedronken hebben om te rijden. Ze bellen dan een taxi of rijden met vrienden naar huis. Maar het is altijd gokken. Kan ik nog rijden of niet? Soms schatten mensen dat verkeerd in en dat kan gevaarlijk zijn. Daarom bieden we voortaan gratis de mogelijkheid om precies na te gaan hoeveel alcohol er in het bloed zit. Heeft hij te veel op, dan kan de chauffeur een taxi bellen of even wachten in de bar bij een glas water."

"Ik ben een ervaringsdeskundige, want ik eet en drink graag", grijnst Gents burgemeester Daniël Termont, die de voorstelling van de allereerste Alcolab bijwoonde. "Het gebeurt wel eens dat ik na een etentje niet helemaal zeker ben of ik nog met de wagen kan rijden. Met de installatie van een alcoholtester bewijzen horecazaken hun klanten een grote dienst. Want het zal je maar overkomen dat je een alcoholcontrole tegenkomt of - erger nog - een ongeval veroorzaakt. Vincent en Nathalie kunnen getuigen wat een dramatische gevolgen dat kan hebben."

Voor alle duidelijkheid: blazen in het toestel is voor niemand verplicht. Is Vincent Leus niet bang dat de Alcolab er vooral hangt voor mensen die er niet echt nood aan hebben, namelijk zij die sowieso al erg voorzichtig zijn? "Die kans bestaat inderdaad, maar je moet ergens beginnen. Wie had er twintig jaar geleden kunnen voorspellen dat we vandaag ons afval zouden sorteren of dat we op café niet meer zouden roken? Dat bewijst toch dat een mentaliteitsverandering wel degelijk mogelijk is."

Ondersteuning

De Alcolab kost 1.750 euro en moet om de twee jaar - of na 3.000 keer blazen - opnieuw gekalibreerd worden. "Je kan niet aan elke horeca-uitbater vragen om het toestel zelf aan te kopen", meent Vyncke, die de alcoholtester kreeg van het Fonds Emilie Leus. "Het zou mooi zijn als de overheid dit initiatief kon ondersteunen, bijvoorbeeld door iets te veranderen aan het btw-tarief op de dranken dat momenteel nog steeds 21 procent bedraagt", klinkt het.

Het Antwerpse Sportpaleis installeert volgende week een Alcolab in zijn viploge. Mogelijk volgt er later nog een toestel in de ruimtes voor het grote publiek. "We hopen dat het op termijn mogelijk is om de alcoholtesters over heel het land te verspreiden", aldus nog Leus.