© AP

OPINIE. Vind ons nog 21 Verstappens en de F1 is gered

Een telefoontje naar Jos Verstappen was een weekend lang hét onderwerp in de F1-paddock. Mogen andere rijders zich mengen met de titelkandidaten Nico Rosberg en Lewis Hamilton? Die sport-ethische vraag was al langer voer voor debat, maar nu lekte uit dat Mercedesbaas Toto Wolff voor de GP van Brazilië naar Jos Verstappen heeft gebeld.

Marc Cornelissen

Dat ging zo. Vader Jos en zoon Max zaten samen in de woonkamer in Maaseik tv te kijken. Plots rinkelde het mobieltje van Jos. “Toto Wolff”, zei hij geamuseerd aan Max, en wandelde naar buiten om de oproep te beantwoorden.

Gewoon wat gekeuveld onder vrienden, we bellen elkaar dikwijls, was de officiële verklaring. Ja natuurlijk. En op 6 december komt een zwarte man via de schoorsteen snoep brengen voor brave kinderen. (Of een witte man, of een regenboogmannetje, we willen politiek correct blijven.) U gelooft wat u wil. Maar in de F1 gelooft u toch maar beter niet blind wat ze zeggen.

Natúúrlijk zat er meer achter. Verstappen had in Mexico contact gemaakt met Nico Rosberg, toen ze in de start duelleerden om de tweede plaats. Het lijdt geen twijfel dat Wolff belde om herhaling te vermijden. Dat gaf hij onrechtstreeks ook toe.

“Max luistert alleen naar zijn vader. Hij moet beseffen dat hij recent veel negatieve aandacht krijgt. Veelal ten onrechte, maar hij moet weten dat het allemaal nog erger wordt als hij met een onverstandige actie de titelstrijd beslist”, aldus Wolff, die geen spatje spijt betoonde.

F1 en sportethiek, het is nooit een goed huwelijk geweest. Een teambaas die een tegenstander wil beïnvloeden via zijn vader, dat hoort niet, hoe je het ook draait of keert. Dit is een smetje op het morele blazoen van Mercedes en Wolff. Terwijl die net goede punten hadden gescoord door Hamilton en Rosberg van gelijke wapens te voorzien.

Over gelijke wapens gesproken: we vragen ons toch af wat Hamilton hiervan denkt. Die had eerder al het gevoel dat hij intern gesaboteerd werd. Heeft Wolff met dit telefoontje zijn voorkeur verraden? Een vrijgeleide voor de twee Mercedessen zou immers in de kaart van Rosberg spelen. Die heeft al enkele weken voldoende aan tweede plaatsen. Hamilton maakt alleen nog kans op de titel als twee anderen zich voor Rosberg scharen. Misschien moet hij ook maar eens naar Maaseik bellen?

Al is dat wellicht niet nodig, want Verstappen vervulde zondag zijn sportieve plicht met bravoure. Hij ging zonder pardon voorbij Rosberg. Proper, zonder discussie. Vind ons nog 21 Verstappens en de F1 is gered.