Direct naar artikelinhoud

PASOK-leider 'voorzichtig positief' over formatie

Evangelos Venizelos, de leider van de Griekse socialisten, is voorzichtig positief na een eerste overleg met zijn collega van de partij Democratisch Links, Fotis Kouvelis. Venizelos is al de derde politicus die met de formatie belast wordt.

Venizelos, de vroegere minister van Financiën die eerder dit jaar namens Griekenland het reddingspakket van 170 miljard euro ondertekende, nam het initiatief gistermiddag over van de links-radicale leider Alexis Tsipras.

Tsipras had woensdagavond de handdoek in de ring gegooid nadat hij weinig meer vermogen had dan paniek zaaien op de beurs en in de Europese hoofdsteden. Na afloop van een eerste verkennend onderhoud met Fotis Kouvelis, de leider van een pro-Europese anti-besparingspartij, gewaagde Venizelos alvast van "positieve voortekenen". Ook woensdag al had de oud-minister zich vastberaden getoond. "De zaken liggen niet makkelijk en ik zou te ver gaan door mezelf optimistisch te noemen, maar ik ben vastbesloten het landsbelang te dienen", zei de PASOK-man.

Van Karolos Papoulias, de Griekse president, krijgt Venizelos drie dagen de tijd om substantiële vooruitgang te boeken. Het probleem is dat hij bijzonder ongeliefd is en grotendeels de schuld krijgt voor wat er met de Griekse economie en het staatshuishouden zoal fout loopt.

Als Venizelos niet in zijn opdracht slaagt, het scenario waar de meeste waarnemers van uitgaan, kan Papoulias de partijleiders nog vragen om via een collectieve opdracht een uitweg te vinden. Als ook dat mislukt, komen er nieuwe verkiezingen, vermoedelijk in juni al. In afwachting daarvan zou er een overgangskabinet in het zadel worden getild.

Om de druk op te voeren heeft alvast de EU beslist om volgende week slecht 4,2 miljard euro uit te betalen van een grotere schijf. Eén miljard euro wordt achter de hand te houden voor het geval Athene zich niet aan zijn beloofde besparingsprogramma houdt.

Eerder deze week had ook de conservatieve frontman Antonis Samaras, van Nea Demokratia, al een poging ondernomen om een kabinet te vormen. Hoewel zijn partij zondag net als PASOK zware klappen kreeg, was Samaras' partij als grootste uit de bus gekomen. De politicus slaagde er echter niet in een voldoende breed draagvlak te vinden.