Direct naar artikelinhoud

Financiële markten liggen niet wakker van crisis

Politieke crisis of niet, het vertrouwen in de Belgische staatsfinanciën neemt toe. Het onderzoeksbureau Credit Market Analysis schat de kans op een bankroet van de Belgische staat vandaag op 'slechts' 12 procent. Zes maanden geleden was dat nog 18 procent. CMA baseert zich vooral op de verzekeringspremie die de grote beleggers betalen tegen een mogelijke wanbetaling van staatspapier.

België stond drie maanden geleden nog op een weinig benijdenswaardige zestiende plaats, maar zakt nu weg naar een onopvallende plaats 24.

Niet onverwachts prijkt Griekenland helemaal boven aan de lijst, met een kans op bankroet van ruim 80 procent, tegenover 59 procent zes maanden geleden. Daarmee scoort het land beduidend slechter dan Portugal en Ierland, de twee andere eurolanden die internationale hulp hebben moeten vragen. Beleggers schatten de kans op een bankroet van die landen op minder dan een op de twee.

Zweden is het land met de beste reputatie. Ook onze buurlanden Nederland en Duitsland worden erg lage risico's op bankroet toegedicht.

Dat beleggers zich geen grote zorgen maken om België, bleek ook uit de schommelingen gisteren van de Belgisch-Duitse rentespread, een barometer voor het wantrouwen in ons land. Na een lichte klim in de uren rond de persconferentie van de N-VA, ging de spread vlot naar beneden. Die blijk van vertrouwen had wellicht meer te maken met de uitlatingen van de Europese Centrale Bank dan met de Belgische politiek.

Kans op wanbetaling in komende vijf jaar

Griekenland80,6 procent

Portugal47,6 procent

Ierland47,2 procent

Spanje20,8 procent

Italië14,3 procent

België12,0 procent

Frankrijk7,0 procent

Verenigde Staten4,4 procent

Duitsland3,6 procent

Nederland3,4 procent

Zweden1,9 procent

bron: Credit Market Analysis